Säveltäminen - Osa 1

by Tom Hess

The Secret To Adding Fire &
Emotion To Any Guitar Lick
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-BOOK

An error occured. Please contact admin@tomhess.net to fix it.

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.

Useimmat meistä lähestyvät kappaleen säveltämistä samalla yleisellä tavalla. Tämä yleinen tapa tehdä musiikkia on improvisoida omalla instrumentilla kunnes jotakin kelvollista syntyy. Tässä metodissa keskitytään vain päätavoitteeseen saada kokonainen kappale, sen sijaan, että keskityttäisiin musiikin säveltämisessä käytettävissä olevaan laajaan kirjoon prosesseja. Keskitytään siis siihen ”mitä” (kappaleeseen, joka halutaan kirjoittaa), eikä siihen ”miten” (mitä prosesseja ja metodeja voitaisiin käyttää). Kun päätös uuden kappaleen tekemisestä on tehty, keskitytään helpoimpaan ja luonnollisimpaan mahdolliseen tapaan, joka on improvisointi omalla instrumentilla. 

Havainnollistamisen helpottamiseksi oletetaan, että sinun pääinstrumenttisi on sähkökitara. Jokaisessa sävellysprosessissa on luonnollisestikin etunsa ja haittansa. Tässä ovat improvisointimetodin selkeimmät hyödyt ja haitat:


The Secret To Adding Fire &
Emotion To Any Guitar Lick
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-BOOK

An error occured. Please contact admin@tomhess.net to fix it.

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.




TÄMÄN METODIN EDUT

 
TÄMÄN METODIN HAITAT Yksittäinen säveltämisprosessi on aina rajoittunut. On nähtävä paljon vaivaa puristaakseen kaikki irti tällaisesta yhdestä metodista. On parempi, jos käytät monia eri toimintatapoja säveltämisessä. Palaan näihin muihin metodeihin seuraavissa artikkeleissa.
Ota instrumenttisi ja ala improvisoida. Kiinnitä huomiota siihen minkälaisia asioita teet luontevasti. Miten yleensä aloitat? Aloitatko melodian kehittelemisestä? Vai aloitatko soinnuista? Tässä on lista ideoita, joilla voit aloittaa.

Aloita Melodiasta Aloita Soinnuista
Aloita Soinnuista ja Melodiasta yhtä aikaa

Pidän tästä metodista todella paljon. Aloita yksittäisellä soinnulla ja melodia sävelellä tai fraasilla. Lisää seuraava sointu ja lisää melodianuotteja. Yhdistä nämä toisiinsa. Kokeile vaihtaa sointua tietyn melodialinjan alla. Kokeile vaihtaa melodialinjaa saman soinnun päällä.

Aloita rytmistä
  Kappaleiden tekijät eivät yleensä miellä musikaalisia elementtejä kuten Dynamiikka, Tekstuuri sekä Muoto riittävän tärkeiksi. Levy-yhtiöt palkkaavat tuottajia parantamaan kappaleentekijöiden kirjoittaman materiaalin laatua. Useimmat tuottajat joutuvatkin viettämään suurimman osan ajastaan, mikä vie rahaa, kappaleiden muotoilemiseen juuri näillä kolmella osa-alueella, sillä kappaleentekijät eivät yleensä niihin panosta. Useimmat osaavat kirjoittaa melodian ja soinnut yhteen, mutta kokevat dynamiikan, tekstuurin ja muodon haastavana.

Aloita Dynamiikasta
 


Aloita timbrestä (soittimen ominaissoinnista)
Eri instrumentit värittävät musiikkiasi omalla soinnillaan. Melodian kirjoitettuasi, kokeile eri äänenlaatuja siihen. Vaikka säveltäisit kappaletta sooloinstrumentille, miten voisit värittää tämän instrumentin soundia? Esim. soittaessasi kitaraa tallan päästä, tuottaa se aivan erilaisen soundin, kuin keskeltä kieltä (12:sta nauhan kohdalta) soitettaessa.

Aloita tekstuurista
Äänenlaatu ja timbre saattavat vaikuttaa säveltämiisi melodioihin. Huomaa miten tekstuurin sisältö voi vaihdella osioittain. Minkälainen musikaalinen efekti saadaan aikaiseksi? Yksittäinen kitarariffi saattaa johtaa kitaralle tyypillisiin melodioihin.  Lähestymistapasi on usein erilainen (ja pitäisikin olla), jos käytät kitaraa säveltääksesi esim. keyboard –osion.

Aloita muodosta

Aloittamalla kappaleen muodosta saatat välttyä monelta säveltämiseen liittyvältä ongelmalta. Et ajaudu niin helposti vaikeuksiin sävellystyössäsi, jos olet jo alkuvaiheessa miettinyt sävellyksen muodon (kappaleen eri osioiden sovitukset ja niiden tuleva järjestys). Usein valmiiksi kirjoitetut kappaleen osiot eivät sovi toisiinsa toivotulla tavalla. Tältä olisi voitu välttyä miettimällä kappaleen muoto jo sävellyksen alkumetreillä.

Säveltäminen - Osa 2
Säveltäminen - Osa 3
Säveltäminen - Osa 4
Säveltäminen - Osa 5

Luovuus ja ilmaisu – Osa 1
Luovuus ja ilmaisu – Osa 2



Master your guitar playing with the help of the best online guitar teacher.
 
  Forward this article to your friends