Hoe Jouw Gitaartechniek Te Verbeteren En De Gitaar Strak Te Spelen – Deel 1

door Tom Hess


Wil je jouw gitaartechniek verbeteren, de gitaar strak kunnen spelen, slordig gitaarspel en ongewilde geluiden vermijden? Slordige gitaartechniek is een veel voorkomend probleem. Veel gitaristen zijn op zoek naar oplossingen. Dit artikel zal jou helpen om de gitaar strak te spelen en jouw techniek te verbeteren.

Er zijn 5 belangrijke uitdagingen die gitaristen moeten overwinnen om gitaartechnieken te leren en onder de knie te kunnen krijgen. Deze 5 technische uitdagingen zijn in 3 groepen onder te verdelen:

 1. Bewustwording
 2. Geluiden die je ‘wil’ horen (de noten die je strak probeert te spelen)
 3. Geluiden die je ‘niet’ wil horen (de slordigheden die je soms hoort zoals ongewilde geluiden)

 

Vandaag zullen we de eerste twee categorie├źn behandelen. In Deel 2 van dit artikel, zullen we focussen op de laatste categorie.

Bewustwording - Veel gitaristen zijn zich niet volledig bewust van de imperfecties in hun techniek. Sommige gitaristen voelen aan dat er ‘iets’ niet klopt, maar zijn niet zeker wat het specifiek probleem is. Van zelfsprekend kan je een technisch probleem niet effici├źnt oplossen als je niet exact weet wat er aan de hand is.

Er zijn twee belangrijke manieren om dit probleem te benaderen:

1. Maak een opname van jezelf terwijl je een techniek speelt die je wil verbeteren. Luister er nadien (zorgvuldig) naar op een snelheid van 25%-33% zodat je makkelijker de onduidelijke noten kan identificeren, de ongewilde geluiden, de geluiden tussen noten, de inconsistentie in de manier waarop je het plectrum hanteert, enz.. Je hoort of je hoort niet alles zelf (sommige mensen kunnen het simpelweg nog niet) en je kan of kan niet de oorzaak identificeren van elke imperfectie die momenteel in je gitaartechniek aanwezig is. Als je het zelf kan dan is dat heel goed, maar als je niet zeker bent dan…

2. Werk met een gitaarleraar om jouw gitaarspel te evalueren en gebruik die feedback om jouw gitaarspel en techniek te verbeteren. Niet alleen zal een goede gitaarleraar je helpen om de gitaar strak te spelen door je te zeggen ‘wat je moet doen’, maar ook zal hij de problemen die jij niet echt hoort wanneer je gitaar speelt, wel horen.

ALS je heel goed hoort, zou je zelf in staat moeten zijn om de oorzaken van jouw probleem te achterhalen. Indien dit niet het geval is, werk dan met een gitaarleraar.

Articulatie – De Eerste Stap In De Synchronisatie Van Beide Handen
De tweede stap in het verbeteren van jouw gitaartechniek is focussen op articulatie. Articulatie is de eerste stap in de synchronisatie van beide handen. Om de gitaar strak te kunnen spelen, is het noodzakelijk dat jouw handen elke noot op exact hetzelfde moment (simultaan) fretten en aanslaan.

Er zijn 3 belangrijke dingen die je moet doen om je gitaartechniek te verbeteren:
 1. Gebruik een clean gitaargeluid wanneer je oefent (geen distortion en GEEN effecten!). Distortion en effecten maskeren elke imperfectie in jouw articulatie, dus oefen er niet mee wanneer je focust op “Articulatie” (de regels zullen veranderen wanneer we straks praten over “Loslaten” in het volgende deel).
 2. Speel luid genoeg zo dat je duidelijk kan horen wat er gebruikt terwijl je speelt.
 3. Wanneer je iets traag oefent, ZORG ER VOOR dat je NIETS verandert aan de manier waarop je elke noot articuleert. Het is een feit dat de meeste gitaristen heel anders spelen wanneer ze traag spelen in vergelijking met wanneer ze snel spelen. Als je iets verandert in de manier waarop je noten articuleert (zoals spelen met een zachter gevoel, een lichtere of hardere aanslag, de positie van je hand veranderen, de manier waarop je het plectrum vasthoud, enz.) zal je jouw gitaartechniek NIET ten volle kunnen verbeteren omdat het geluid dat je maakt wanneer je speelt anders zal zijn en het daarom moeilijker zal zijn om de problemen in jouw articulatie op te sporen en te identificeren.

Loslaten – De Tweede Stap In De Synchronisatie Van Beide Handen
De derde stap naar een strak gitaarspel is ‘loslaten’. Voor de meeste gitaristen is ‘loslaten’ het moeilijkste probleem om te ontdekken en te corrigeren. Dit is meestal omdat eens gitaristen een noot clean kunnen articuleren, negeren wat onmiddellijk nadien komt (kleine ongewenste geluiden tussen noten of 2 noten die lichtjes in elkaar lopen).

En gitaar oefenen met een clean geluid (geen distortion) – zoals hierboven besproken wanneer je op articulatie focust – maskeert bijna altijd de problemen in de loslaatfase van de noot die je speelt. Dit is waarom de meeste mensen denken dat hun gitaarspel redelijk clean klinkt wanneer ze oefenen zonder distortion maar voelen dat er iets niet klopt wanneer ze later wel met distortion spelen… maar ze zijn niet zeker wat het probleem is… of nog erger, ze horen helemaal niet dat er een probleem is (maar andere mensen wel). Dit is waarom bewustwording zo een belangrijk onderdeel is.

Ik gebruik meerdere stappen om mijn studenten te helpen dit probleem volledig op te lossen (in dit artikel kan ik er slecht enkele uitleggen), maar hier zijn de absoluut noodzakelijke stappen om problemen met ‘loslaten’ op te lossen.

 1. Gebruik distortion wanneer je oefent (maar GEEN EFFECTEN!). (Merk op dat dit het compleet tegenovergestelde advies is dat ik je gaf om ‘articulatie’ problemen te detecteren en op te lossen).
 2. Opnieuw, je moet luid genoeg spelen om exact te horen wat er uit je versterker komt (andere geluiden in de kamer kunnen de subtiele dingen die je probeert te ontdekken, maskeren).
 3. Oefen traag (maar zoals hierboven aangegeven, verander NIETS aan de manier waarop je een noot articuleert OF LOSLAAT wanneer je snel speelt!).
 4. Luister naar elk subtiel lawaai tussen de noten in (je zal waarschijnlijk een ‘krassend geluid’ horen net voor je de volgende noot speelt). Als je het moeilijk vind om iets te horen, maak dan een opname van jezelf en luister naar de opname aan ¼ of 1/3 van de oorspronkelijke snelheid (ik garandeer dat je het krassend geluid nu hoort!).
 5. Nu je weet waarnaar je moet luisteren, merk je het waarschijnlijk de hele tijd wanneer je zorgvuldig luistert… en DAN ben je klaar om het probleem te corrigeren…

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom jouw gitaarspel niet strak klinkt tijdens het loslaten van een noot, maar de meest voorkomende oorzaak is deze: Wanneer je een noot loslaat zegt je brein tegen je vinger ‘ga omhoog’ (maak een opwaartse beweging, weg van de snaar die je net hebt gespeeld). Dit kan allerlei hardnekkige problemen met techniek met zich meebrengen (o.a. vermoeidheid, lagere snelheden en slordig gitaarspel).

De oplossing is om er voor te zorgen dat jouw brein de instructie ‘loslaten’ niet meer naar je vingers stuurt maar in de plaats enkel ‘ontspan’. Wanneer je vinger ontspant zal hij onmiddellijk en zonder enige moeite de noot ‘loslaten’ die je net hebt gespeeld. Hieraan zijn twee belangrijke voordelen verbonden:

 1. Omdat de beweging moeiteloos verloopt, kan je sneller, voor een veel langere periode (en het meeste belangrijke) en met veel gemak, spelen.
 2. Omdat jouw brein je vinger geen instructie geeft om elke noot ‘los te laten’, wordt vermeden dat je vinger voortijdig beweegt (of zich voorbereid om te bewegen), wat de grootste oorzaak is van het slordige ‘krassende geluid’ dat in jouw gitaarspel aanwezig kan zijn.

Het is nu heel belangrijk om twee dingen te realiseren. Ten eerste KAN je deze problemen oplossen en je techniek verbeteren. Ten tweede, het zal niet onmiddellijk gebeuren, het zal tijd en stelselmatig oefenen vragen (mogelijk verschillende weken of langer). Maar de voordelen van strak te kunnen spelen zijn het geduld meer dan waard.

In Deel 2 van dit artikel zullen we focusen op de laatste groep van uitdagingen zodat je alle 5 de sleutelmomenten kent om je gitaartechniek te verbeteren en clean te kunnen spelen.

Als je een specifieke vraag hebt en je wil een antwoord van mij, ga dan naar https://asktomhess.net.
 


Learn about online guitar lessons.

EmailForward this article to your friends

© 2002-2023 Tom Hess Music Corporation