Een Gitaar Leraar Kiezen

Door Tom Hess


De elektrisch gitaar is de tijd waarin iemand zichzelf gitaar kon leren spelen op wereld-klasse niveau ver voorbij. Als het jou ambitie is een bekwame gitarist en muzikant te worden, dan heb je een bekwame gitaar leraar nodig. Zelfs als jou doelen veel meer modaal zijn, kan je deze doelen veel sneller en efficiënter bereiken met de begeleiding van de juiste gitaar leraar. Veel van de informatie die nodig is om te leren over gitaar spelen (en muziek in het algemeen) kan verkregen worden uit veel verschillende bronnen. En bestaan honderden boeken, instructie video’s, Cd’s en, natuurlijk, het internet. Ook al is er een hoop informatie beschikbaar om te gebruiken, er bestaat een niet geringe hoeveelheid incorrecte, incomplete of gewoonweg foute informatie (dit is vooral het geval met informatie verkregen vanaf het internet). Je zult de hulp van een uitstekende leraar nodig hebben om jou te leren de juiste informatie volledig te begrijpen en toe te passen. Je bespaart jezelf een hoop onnodige frustratie en teleurstelling door te studeren met een goede gitaar leraar. Onthoud goed dat boeken, Cd’s, instructie video’s en het internet geen antwoord kunnen geven op jou specifieke vragen. Ze kunnen je geen advies bieden op het gebied van gitaar spelen, muziek schrijven, gehoor training, etc. Ze kunnen niet naar jou spel luisteren om je  eventuele fouten en slordigheden aan te wijzen. Sommige boeken zijn geweldig en ik heb ook een aantal goede Cd’s voorbij zien komen, maar je hebt nog steeds de hulp van een uitstekende leraar nodig om je overal doorheen te begeleiden en je te helpen bij het ontwikkelen van je vaardigheden, zowel muzikaal als instrumentaal, op een juiste en efficiënte manier.  

Geweldige gitaar leraren plannen nieuwe stof en leggen op effectieve manier zijn belang en betekenis uit. Een leraar hoort jou aan te moedigen wanneer jij goed bezig bent en je te corrigeren waar je eventueel de fout in bent gegaan. Goede leraren laten jou zien hoe je het best je oefen materiaal kan organiseren en laten je zien hoe je effectief omgaat met je oefen tijd (dit is cruciaal voor je vooruitgang!). Ze helpen jou je vertrouwen in je eigen kunnen op te bouwen (zelfs al ben je er niet van bewust dat dit gebeurt). Een goede gitaar leraar zal jou helpen zeker te worden over je technische vaardigheden zodat je moeilijke technieken op je gitaar, makkelijk uit kan voeren. Deze gitaarleraren benadrukken creativiteit (muziek schrijven en improvisatie) en uitvoering. Goede leraren willen er zeker van zijn dat jij volledig begrijpt wat je leert en zullen jou leren dit toe te passen door je gedetailleerde uitleg te geven en je aan te moedigen vragen te stellen als iets onduidelijk is. Een goede gitaar leraar geeft eerlijk om jou muzikale groei en ontwikkeling. Een ervaren en bekwame leraar zullen je veel verder brengen dan dat wat je jezelf zou kunnen leren.

Helaas, gitaar leraren hebben geen diploma nodig en er is geen organisatie die hen overziet en reguleert. Iedereen kan zeggen een goede gitaarleraar te zijn en er zijn er een hoop die dit beweren. Het aantal bekwame leraren is echter gelimiteerd. Dit brengt ons bij de cruciale vraag; Hoe kan een leerling een gitaar leraar vinden, kiezen en nauwkeurig evalueren?  

Hier zijn een aantal vragen die je zou moeten stellen aan een gitaarleraar waarvan je overweegt les te nemen. Ik heb ook mijn eigen commentaar bij iedere vraag bijgevoegd:

 1. Kan je me iets vertellen over je ervaring als leraar, zoals: hoe lang geef je al les en hoeveel leerlingen heb je ongeveer gehad in die tijd? Ten minste 3-5 jaar leservaring heeft de voorkeur. Zeker niet minder dan één jaar ervaring. Het is goed als de leraar les heeft gegeven aan een redelijk tot groot aantal leerlingen. Het duurt even voordat een leraar echt leert om goed les te geven en de hoofdzakelijke manier waarop iemand lesgeven leert, is door een poosje les te geven. Dus de eerste leerlingen van een nieuwe leraar zijn als ‘experimenten’. De leraar leert het lesgeven tijdens de les aan de hand van de ‘trial and error’ methode. Na verloop van tijd leert de leraar les geven en zal in het begin een aantal fouten maken. Je wil niet een van die eerste 30-50 leerlingen zijn. Laat die leraar wat meer ervaring halen uit het lesgeven van iemand anders.
 2. In welke muziekstijlen geef je het beste les? Zorg ervoor dat je deze vraag stelt voordat je de leraar in kwestie vertelt welke stijlen je wilt gaan leren. Een hoop leraren beweren in alle muziekstijlen les te kunnen geven. Wees niet onder de indruk van iemand die je vertelt dat hij of zij in alle muziekstijlen goed les kan geven. Als je echt een goede rock gitarist wilt worden, neem dan les van een rock leraar, niet van een blues of country speler die beweert in alle stijlen les te geven. Zoek een goede rock leraar. Als je verschillende muziekstijlen wilt leren die niet op elkaar lijken (zoals country, klassiek gitaar en heavy metal) neem dan lessen van meer dan één leraar voor iedere stijl. Tenzij je een absolute beginner bent, ben je beter af bij een expert in jou muziekstijl dan bij een leraar die van alle markten thuis is. 
 3. Wat kost een les? Uitstekende leraren zijn in vraag en hebben vaak al een hoop leerlingen. Deze leraren zijn meestal niet goedkoop. Ik kan je vertellen dat de prijzen van een goede leraar in de Midden- west VS (waar ik woon) tussen de $16 en $24 per half uur liggen (wellicht zijn de prijzen in andere staten en andere landen verschillend). Er zijn een aantal leraren die correspondentie gitaarles bieden aan leerlingen die niet in dezelfde staat of hetzelfde land wonen als de leraar. Deze lessen zijn op de lange termijn vaak goedkoper (later meer over correspondentie lessen). Ga over het algemeen niet op zoek naar de goedkoopste leraar. Meestal betaal je voor wat je krijgt. Als je de duurdere prijzen van een goede leraar niet kunt betalen, vraag of het mogelijk is les te nemen in tweeweekse termijnen in plaats van wekelijks.  
 4. Kan je me vertellen hoe je les geeft? Dit is wellicht de belangrijkste vraag die je een leraar kan stellen. Het antwoord op deze vraag kan je heel erg helpen om vast te stellen of de leraar vaardig genoeg is omdat dit eigenlijk een strikvraag is. Iedereen kan je vertellen dat ze al honderd jaar les geven, tienduizend leerlingen hebben gehad en €1000 per les kosten omdat ze de beste leraar aller tijden zijn, maar een onervaren leraar kan jou niet strikken met het antwoord op deze vraag (tenzij ze dit artikel hebben gelezen). Als een kandidaat-leraar die jou niet kent en niet op de hoogte is van jou muzikale kennis, gitaartechniek, muzieksmaak en je muzikale doelen, jou probeert uit te leggen hoe hij of zij jou wil gaan lesgeven, dan is dit geen vaardige leraar. Zelfs de beste leraar ter wereld zou geen antwoord op die vraag kunnen geven als hij of zij niets weet over jou, je doelen, niveau, kennis van muziektheorie, etc. Dus wat zou een ervaren en bekwame leraar zeggen als je deze vraag zou stellen? Ik kan je wel vertellen wat ik doe als een nieuwe leerling me dit vraagt. Ik leg hem of haar uit dat ik voor niemand een lesplan kan samenstellen totdat ik meer te weten kom over de leerling z’n spel, doelen, smaak, kennis van muziektheorie, etc. Aan mijn correspondentie leerlingen (die ik niet oog in oog zie) stuur ik een lange lijst met vragen over alles wat ik behoor te weten over hun muzikale achtergrond zodat ik de weet wat de beste manier is om te beginnen. Ook moedig ik de leerling aan een gevarieerde cd of andere opname van zijn of haar spel naar me op te sturen zodat ik een beter beeld krijg over de dingen die verbeterd moeten worden. Natuurlijk, voor mijn privéleerlingen (die ik wel in persoon zie en spreek), aan hun kan ik gewoon de vragen stellen waarop ik een antwoord nodig heb en ik kan de leerling zien en horen spelen waar ik bij ben. Het lijkt logisch dat je een 13 jarige jongen die nog nooit gitaar heeft gespeeld en alternatieve rock wilt leren spelen, op dezelfde manier lesgeeft als een man van 27 met 16 jaar speelervaring die een virtuoos wilt worden in de stijl van Steve Vai of Yngwie Malmsteen.

In aanvulling op de vragen hierboven, zijn er een aantal dingen waarop je kunt letten:

 • Als een leerling vraagt hoe een bepaalde techniek het best kan worden aangepakt of hoe je een plectrum het best vast houd of je snaren het efficiëntst dempt die niet horen te klinken, is het advies van sommige leraren om te doen wat het natuurlijkst voelt. Soms is het zo dat de manier waarop jij bijvoorbeeld je linker hand houd het natuurlijkst voor je voelt, helemaal niet de juiste manier is. Het is de taak van de leraar dit soort dingen te weten. De leraar hoort les te geven, niet jou laten doen wat jij denkt dat goed is. Voor de meeste dingen is er een goede en een verkeerde manier en is het beter dat je het vanaf het begin goed leert.
 • Als een leraar een aantal getalenteerde leerlingen heeft, betekent dat nog niet dat het een goede leraar is. Dit lijkt een goed criterium voor het beoordelen van een leraar, maar mogelijk is het dat de leerlingen al goed waren voordat ze les namen van deze nieuwe leraar. Je kunt de lesvaardigheid van een leraar alleen aan de hand van zijn leerlingen beoordelen als deze gevorderde leerlingen bij die leraar zijn begonnen als beginners.
 • Sommige leraren vertellen hun leerlingen om van zoveel mogelijk bronnen te leren en laten het aan jou over om alles uit te zoeken en te beslissen wat het best werkt voor jou. Hoe moet jij dat weten? Hoe moet een leerling weten wat de beste vinger setting voor een bepaalde schaal is? Over het algemeen weten leerlingen niet te bepalen wat de juiste manier is. Dit is één van de redenen dat je een leraar hebt. Het is zijn of haar taak, jou deze dingen te leren. Dit is waarom je een leraar betaalt!
 • Ga er niet vanuit dat iemand een goede leraar is, alleen omdat hij of zij ook een uitstekende speler. Ik ken genoeg vaardige gitaristen met hogere muzikale scholing waarvan ik niet geloof dat het goede leraren zijn. Gelukkig had ik zelf een aantal goede leraren, maar gaandeweg heb ik er ook een paar minder competente leraren gehad. Wanneer ik door kreeg dat een leraar niet vaardig was, ging ik op zoek naar een andere.

De volgende dingen zijn geen vereiste voor een goede gitaar leraar, maar het is zeker in jou voordeel om een leraar te hebben die, naast jou iets over de gitaar en muziek te leren, jou ook kan helpen op een aantal van deze manieren:

 1. Gitaar pedagogie. Het leren gitaarles te geven. Als het één van jou doelen is om gitaar/muziek leraar te worden, dan heb je veel aan een leraar die jou kan leren les te geven in verschillende technieken, muziektheorie, gehoor training, muziek schrijven, improvisatie, etc. Wat je ook moet leren is hoe om te gaan met een groot aantal karakter types. Elke leerling is anders en iedere leerling leer en begrijpt informatie op een andere manier. Het is voor iedere leraar belangrijk dit te begrijpen. Je moet weten hoe je dezelfde informatie op verschillende manieren kunt uitleggen zodat je al je verschillende leerlingen beter kunt lesgeven.
 2. Opname advies. Des te beter je wordt in het gitaar spelen, des te waarschijnlijker is het dat je jou eigen spel op wilt nemen. Als je weinig of geen ervaring op dit gebied hebt, dan is het nuttig iemand te hebben die je hierbij kan helpen.
 3. Muziek bedrijf. Als je nu of in de toekomst een eigen cd wilt opnemen, uitbrengen en verkopen, is er een gigantische hoeveelheid informatie over de muziek industrie die je nodig hebt om te leren te verdienen met je muziek. Sommige leraren die hun eigen cd hebben uitgebracht en het zelf op de markt brengen, kunnen de beste hulp bron zijn voor het verkopen van jou eigen cd. Je kunt ook andere dingen leren zoals hoe je optredens regelt voor je band en hoe je de pers over je kunt laten schrijven.

Nu je een beter idee hebt over wat je moet zoeken in een gitaar leraar, is de volgende vraag, waar vind je een goede gitaar leraar? Dat hangt ervan af of je een leraar zoekt die je privé (in persoon) les geeft of een leraar die je via correspondentie lesgeeft. Beide zijn goed en ze hebben allebei hun voordelen.

Als je een leraar zoekt die je in persoon les geeft, neem dan eens een kijkje bij de volgende plekken: neem contact op met de muziek afdeling van middelbare en hoge scholen in de buurt. Zelfs als ze je niet op een directe manier kunnen helpen, kunnen ze je vaak doorverwijzen naar iemand die dat wel kan. Vervolgens kan je het proberen bij een muziekwinkel in de buurt (waar gitaren worden verkocht). Meeste muziekwinkels waar lessen worden gegeven hebben geen leraren van de hoogste kwaliteit, maar af en toe vind je er één bij die wel heel goed is. Als je belt met een dergelijke winkel, vraag naar de beheerder of eigenaar. Vraag hem of haar welke leraar het meest is gekwalificeerd is voor jou (je stijl, niveau). Nadat je de namen van de leraren hebt, maak afspraken om iedere leraar privé te kunnen spreken. Stel die leraren alle boven genoemde vragen. Als je niet tevreden bent over één van die leraren, blijf dan verder zoek.

Als je op zoek bent naar online correspondentie lessen, ziet je zoektocht er iets anders uit. (en over de lange termijn zijn deze lessen vaak iets goedkoper) Je kunt het internet afzoeken naar dergelijke leraren of je kunt het vragen bij hogescholen of universiteiten (in elk deel van de wereld). Het mooiste van correspondentie lessen is dat je les kunt nemen van elke leraar ter wereld (die op deze manier les geven). Waar ik naar zou zoeken in een correspondentie gitaar leraar is iemand die dit soort lessen al een hele tijd geeft. Zelfs al zijn de correspondentie lessen niet in persoon, ze moeten wel persoonlijk voor jou zijn bedoeld. Blijf uit de buurt van de one-size-fits-all methode. Iedereen is verschillend heeft een ander niveau, doel, vind andere stijlen leuk, dus de lessen (één op één of correspondentie) zouden aan jou moeten worden aangepast.

Nu ik zelf meer dan 19 jaar gitaar / muziek les geef, kan ik je vertellen dat gebruik maken van de boven genoemde informatie een enorm verschil maakt in het vinden van een ervaren en hoogwaardige leraar. Een minder bekwame leraar kan jou ontwikkeling in muziek en op de gitaar sterk schaden. Als je niet veel vooruit gaat, maar wel een hoop tijd steekt in het oefenen, zoek dan een andere leraar. Je kunt hier de gratis gids downloaden: How to choose a guitar teacher.     


Join me now and study the best electric guitar lessons online.  
 

© 2002-2024 Tom Hess Music Corporation