Kehitä oma tyyli - Osa 1

( Kaikki riippuu SINUSTA! )

by Tom Hess


5 Easy Tricks You Can
Learn In 10 Minutes
Five Easy Tricks You Can Learn In 10 Minutes e-Guide
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-GUIDE

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.

“Kuinka voin kehittää oman tyylini… oman soundini?” Tämä on toiseksi usein kysytty kysymys, jota minulta kysytään (”Kuinka voin tulla huippukitaristiksi?” on ensimmäinen). Hyvin yleistetysti voisi sanoa että ihmiset Yhdysvalloissa keskittyvät enemmän originaalisuuteen, kun taas ihmiset Euroopassa keskittyvät enemmän taituruuteen.

Muusikoiden keskuudessa yleensä ja erityisesti kitaristien kohdalla tapa, jolla yritetään havitella ”originaalisuutta” on useimmiten lamauttava, ahdistava ja epäluonnollinen. Tästä johtuen niin monet ihmiset näyttävät ponnistelevan ja lopulta turhautuvat. Tämä johtuu siitä, että keino jolla ihmiset yrittävät olla ”originaaleja” on itse asiassa täydessä ristiriidassa sanan merkityksen kanssa. Ajattelepa: koko originaalin olemisen prosessi (ja oman tyylin omaaminen) tulisi olla luonnollinen, voimistava ja vapauttava.

5 Easy Tricks You Can
Learn In 10 Minutes
Five Easy Tricks You Can Learn In 10 Minutes e-Guide
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-GUIDE

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.

Kehotan suuresti lukemaan seuraavan artikkelin ennen kuin jatkat eteenpäin: Originaalisuus (Milloin ja miten).

OK, eli jos klikkasit yllä olevaa linkkiä ja itse asiassa luit artikkelin, seuraavat asiat selviävät paljon helpommin.

Vastavirtaan uiminen

Kun yrität “kehittää” omaa tyyliäsi ja aloitat kääntymällä instrumenttisi puoleen, uit vastavirtaan ja näin koet vaikeaksi olla originaali, koska kaikki kitaralle tyypilliset asiat on jo tehty ennen sinua. Etsit siis innovaatiota paikasta, jossa sitä ei enää esiinny runsain mitoin. Älä käsitä tätä väärin: en väitä että sinun tulisi välttää ulkopuolisia vaikutteita (itse asiassa uskon ulkopuolisten vaikutteiden olevan yleensä erittäin hyvä asia). Joillekin tämä saattaa olla ristiriidassa sen kanssa mitä juuri sanoin, mutta näin ei ole.

Vapauttavampi ja menestyksekkäämpi tie on aloittaa itsesi sisältä ennen kuin teet mitään. Uskon tämän olevan ensisijainen aate, joka johtaa aina todelliseen originaalisuuteen. He, jotka väittävät ettet saisi kuunnella muita muusikoita tai ettet saisi ottaa vaikutteita muista eivät näe kokonaisuutta.

Kaikki riippuu SINUSTA

Kun aloitat matkan löytääksesi oman musikaalisuutesi, keskity pohjimmaisiin ei-musikaalisiin osiin itsestäsi. Ennen kuin jatkat lukemista yhtään edemmäs, hae kynä ja paperia (tee tämä nyt: lopussa olet iloinen että hait ne). Hakemallesi paperille kirjoita vastaukset seuraaviin kysymyksiin; joidenkin näistä pitäisi todella saada sinut ajattelemaan.

  1. Kuka olet henkilönä?
  2. Mitkä ajatukset dominoivat mieltäsi kaikkein eniten?
  3. Mitä tunteita on sisälläsi, jotka haluat ilmaista taiteellisesti?
  4. Ketkä henkilöt ovat vaikuttaneet sinuun ja miten menettelit näiden vaikutusten kanssa? Miten vaikutukset vaikuttavat siihen kuka sinä nyt olet?
  5. Mitkä tapahtumat ovat vaikuttaneet sinuun syvällisesti?  Saattoivatko nämä tapahtumat muokata personallisuuttasi kun olit nuorempi (etenkin kriittisen teini-iän aikana)? Miten nämä tapahtumat vaikuttavat siihen mitä sinä olet nyt?
  6. Miksi tahdot ilmaista näitä persoonallisuutesi osia?
  7. Haluatko olla yhteydessä musiikkisi kuuntelijaan, vai kiinnostaako sinua tehdä musiikkia vain omaksi iloksesi?
  8. Haluatko itseilmaisusi olevan epäselvää vai ilmeistä niille, jotka kuulevat musiikkisi?
  9. Onko päätavoitteesi viihdyttää muita vai ilmaista itseäsi heille?
  10. Kun menestyksellisesti ilmaiset itseäsi originaalilla tavallasi originaalilla tyylilläsi, ja jos kukaan ei pidä siitä, pidätkö silti itse siitä?

Jos kaikki mitä tekisit löytääksesi originaalisuutesi, olisi katsoa sisimpääsi ja saada selvät vastaukset kymmeneen yllä olevaan kysymykseen, olisit tehnyt 90 % siitä mitä tarvitaan oman tyylin kehittämiseen. Vastaukset näihin kysymyksiin ovat ensisijainen perusta ilmaisulle. Vaikka et haluaisi ilmaista itseäsi ja mieluummin ilmaisisit asioita, joilla ei olisi mitään tekemistä itsesi kanssa, ensisijainen lähde originaalille tyylillesi ja ilmaisullesi tulee aina saamaan alkunsa sisältäpäin.

Ollaksesi originaali sinun tulee olla “kuka sinä todellisuudessa olet”. Se ei tarkoita että sinun tulee olla erilainen kaikkiin muihin verrattuna. Ei varmaan ole mitään, joka meissä olisi aidosti originaalia. Mielissämme ei ole ajatusta, jota joku toinen ihminen tällä planeetalla ei olisi ajatellut viimeisin 50,000 vuoden aikana. Sinulla ei tule olemaan tunnetta, millaista joku toinen ihminen ei olisi kokenut. Niinpä jokainen piirre meissä ihmisinä onkin monistettu miljoonia (ellei jopa miljardeja) kertoja. Silti me kaikki OLEMME ainutlaatuisia ja erilaisia. Olemme erilaisia, koska kukaan muu ihmiskunnan historiassa ei ole omannut samaa ajatusten yhdistelmää, tunteita tai luonteenpiirteitä. Pointtini on että sinä olet jo originaali, yksilöllinen ja erilainen. Sinun ei siis tarvitse ryhtyä vaihtelemaan tai muuttamaan mitään itsessäsi omistaaksesi oman tyylisi. Kun sinä saat selville (huomaa etten käyttänyt sanaa ”kehität”) kuka sinä todella olet, miksi haluat henkilönä tulla ja tämä kaikki on selvääkin selvempää, olet valmis aloittamaan. Ja nyt sinä kykenet kehittämään oman tyylisi, sillä olet löytänyt oman itsesi. Koko musiikillinen prosessi tulee nyt olemaan huomattavasti kivuttomampi, koska työskentelet luonnollisin keinoin, etkä ui vastavirtaan…

Mitä tämän jälkeen

Kun olet keskittynyt originaalisuuden psyykkiseen puoleen ja sinulle on selvää mistä tyylissäsi, soundissasi ja ilmaisussasi on kyse, sinun täytyy hankkia lisää musiikillista tietoa, taitoa ja sovellusta.

Tieto ja taito

Ymmärrys siitä, miten musiikki toimii (musiikin teoria) on kriittistä. On totta, etteivät kaikki soittajat, jotka omasivat originaalin soittotyylin opiskelleet musiikin teoriaa, mutta olisi virheellistä väittää, etteivät he ymmärtäneet miten musiikki toimii (ainakin sillä asteella, millä itse sitä työstivät). Jopa heppu kuten Kurt Cobain ymmärsi vähintään miten tietyt soinnut ja sävelet, joita hän käytti, toimivat keskenään. Nirvana-biisien takana oli tietenkin paljon kokeilua ja improvisaatiota, mutta liian usein ihmiset (jopa jotkut Nirvana fanit itse) eivät tiedä kaikkea väittäessään kaikkien Kurtin biisien syntyneen vahingossa. Hänellä oli oltava tietyn tason ymmärrys musiikista.

Kaikista nopein ja tehokkain keino oppia musiikin teoriaa on käydä teoria tunneilla tai työskennellä opettajan kanssa. Ole HYVIN varovainen yrittäessäsi opiskella musiikin teoriaa netistä: internetissä on PALJON virheellistä tietoa!

Sävelkorva: asia joka sinun TÄYTYY hallita. Kuinka oikein voisit tehokkaasti keksiä musiikkia jos et edes tiedä miltä kitaralla tulevat kuulostamaan enne kuin edes soitat ne. Lisää tietoa aiheesta saat artikkelistani Sävelkorva. Kun tiedät miten musiikki toimii (musiikin teoria) ja pystyt kuulemaan sen ennakkoon oman tyylisi kehittämisestä tulee hetkessä monin verroin helpompaa. Jos kuulet jotain mistä pidät, ymmärrät heti mitä se on, miksi se kuulostaa hyvältä, miten se toimii ja ennen kaikkea miten voit käyttää sitä OMALLA TAVALLASI. Esim. kuulet aika-siistin-melankolisen-dissonanssi-nuotin Em soinnun päällä ja saat selville että nuotti on F#. Jos ymmärrät että F# on 9. ääni Em soinnussa ja jos kuulet tuon 9. nuotin äänen tulet erottamaan sen joka kerta kun 9. nuotti soitetaan mollisoinnun päälle missä tahansa sävellajissa. Pystyt nyt myös palauttamaan vastaisuudessa mieleesi tuon ”aika-siistin-melankolisen-dissonanssi-nuotin” olitpa sitten soittamassa, improvisoimassa tai tekemässä biisejä.

Kiinnitä huomiota siihen, miten soinnut käyttäytyvät ja toimivat keeskenään ja miten ne määrittävät melodioiden funktion (tämä kaikki on musiikkiteoria asiaa). Vaikka tavoitteesi olisi parantaa sooloiluasi, sointujen funktioiden ymmärtäminen on erittäin tärkeää. Ennen kuin edes ajattelet soolokitaralle ideoita, ota selville minkä päälle soolosi tulee. Tämä on tärkeää sillä harmonia (eli soinnut) määrittelee melodisten nuottien tärkeimmän tunteellisen luonteen.

Kokeile tätä: ota kitarasi ja soita korkea E-kieli avoimena. Kuuntele miltä se kuulostaa ja mikä on nuotin aikaansaama tunnelma. Kuulostaa aika neutraalilta, eikö vain? Tämä johtuu siitä, ettei E-nuottia ole vielä pistetty mihinkään kontekstiin (yhtään muita nuotteja ei soitettu sitä ennen, sen aikana tai sen jälkeen). Soita nyt avoin E-sointu (jossa korkea E-kieli on avoin). Kuuntele miltä E-nuotti nyt kuulostaa. Soitapa nyt avoin C-sointu (jossa jälleen kerran korkea E-kieli on avoin): kuulit juuri tuon samaisen E-nuotin eri tavalla. Koska sointu vaihtui C:stä E:hen, nuotin funktio, soundi ja sen tuottama tunnelma/tunne muuttuivat. Tämä on toinen esimerkki osoittaen musiikkiteorian ja hyvän sävelkorvan tärkeyden. Kun tiedät ja kuulet tällaisia asioita, tulee se lisäämään valtavasti kykyäsi kehittää oma soundisi. Jotkut ihmiset jo hallitsevat nämä asiat ja käyttävät niitä hyväkseen koko ajan, mutta se miten liität sen omaan luonteeseesi tuo esille oman tyylisi (tästä lisää hieman myöhemmin).

Hyvän sävelkorvan ja musiikkiteorian ymmärryksen lisäksi myös ymmärryksesi otelaudasta, fyysinen tekniikkasi ja analysointi taitosi ovat erittäin tärkeitä taitoja.

Soveltaminen, soveltaminen, soveltaminen

Aloittelijat ja useimmat keskitason soittajat eivät vielä ole kehittäneet omaa tyyliään, sillä heillä ei vielä ole siihen riittäviä taitoja tai tietoa: tämä on odotettavissa. Tämä on syy miksi he eivät ole vielä päässeet korkeampitaitoisten soittajien tasolle. He, jotka pääsevät korkeammalle taitoasteelle, useimmiten eivät aivan onnistu oman tyylin luonnissaan.

In order for these players to be on the advanced (in the way most people define it) levels as players, they will already have a good ear, understand how music works generally, know their way around the fret board, and have good physical technique. On the surface, it may appear these players should be capable of having their own sound. We all know that not every advanced player has a really unique style. Yes, some of these people are not interested in being unique or original (and that is perfectly fine), but for those that DO want their own style, there are two main reasons:

Jotta nämä soittajat pääsisivät korkeampitaitoisten tasolle (miten useimmat ihmiset sen määrittävät), heillä täytyy olla hyvä sävelkorva, hyvä ymmärrys siitä miten musiikki toimii, taitoa liikkua ympäri otelautaa ja hyvä fyysinen tekniikka. Pinnalta katsottuna voisi näyttää siltä, että näiden soittajien pitäisi pystyä omaamaan oma soundi. Kaikki me tiedämme, ettei kaikilla korkean tason soittajilla ole kovin uniikkia tyyliä. On totta etteivät kaikki ole kiinnostuneita olemaan uniikki tai originaali (mikä on aivan hyväksyttävää), mutta niille jotka HALUAVAT oman tyylin on olemassa kaksi pääsyytä:

Ensimmäinen syy tuli jo listattua aiemmin osiossa Kaikki riippuu SINUSTA…

Toinen päällimmäinen syy on merkittävä vaje sovellustaidoissa. Vanha sanonta ”Tieto on valtaa” on täysin virheellinen! Totuus on: ”Mitä TEET sillä mitä tiedät, on valtaa.” Tieto on vain ”potentiaalista valtaa”: se on voimakerroin, mutta ei voima itsessään. Mitä teet sillä mitä tiedät on soveltamista ja…

Soveltaminen on silta, joka yhdistää SEN MINKÄ TIEDÄT TULOKSIIN, JOITA VOIT TIEDON AVULLA SAAVUTTAA!

Fraseeraus, improvisointi ja biisinteko ovat pääsovellustaidot musiikissa. Monet eivät pääse näillä osa-alueilla pitkälle, sillä he uskovat että heidän tulee ensin oppia nämä taidot ja sitten käyttää vuosia kitaransoiton treenaukseen. Omat oppilaani laitan yleensä heti alusta lähtien työskentelemään soveltamisessa riippumatta siitä millä asteella heidän taitonsa tuona hetkenä ovat. Olisi virhe jättää soveltaminen myöhemmäksi, jotta voisi harjaannuttaa taitoja ja tietoja ensiksi. Improvisointi, biisinteko ja fraseeraus ovat osa-alueita, joita täytyy opiskella ja harjoitella kuten sointuja, skaaloja, musiikin teoriaa ja kaikkea muuta. Tee tilaa harjoitusohjelmaasi soveltamiselle riippumatta siitä millä tasolla olet muusikkona. Jos nämä asiat ovat täysin uusia tai vieraita sinulle, etsi käsiisi erinomainen opettaja jonka kanssa työskennellä.

Onnittelut: olet päässyt tämän pitkän artikkelin loppuun! Seuraava askel, jonka voit ottaa nyt heti on tutustua ja opiskella seuraavat täydentävät artikkelit:

Kehitä oma tyyli - Osa 2 
Luovuus ja ilmaisu – Osa 1
Luovuus ja ilmaisu – Osa 2
Originaalisuus (Missä ja miten)


 Take the shortest path to developing your guitar playing style - study with the best online guitar teacher.

  Forward this article to your friends

© 2002-2024 Tom Hess Music Corporation