Säveltäminen - Osa 4

by Tom Hess



The Secret To Adding Fire &
Emotion To Any Guitar Lick
The Secret To Adding Fire And Emotion To Your Guitar Playing e-Book
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-BOOK

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.

Osassa 4 tutustumme hieman edistyksellisempiin kappaleen teko konsepteihin. Usein nämä konseptit ovat kuitenkin melko yksinkertaisia. Keskitymme aihealueisiin, joita ei usein pidetä riittävän tärkeänä.

Lisää Dynamiikasta

Miten yhtäkkiset dynamiikan vaihtelut vaikuttavat musiikkiin positiivisesti? Toisin, kuin monet meistä haluaisivat uskoa, ihmiset harvoin keskittyvät vain musiikkiin sitä kuunnellessaan. Ajattele, milloin itse muusikkona tai sellaiseksi haluavana olet viimeksi istahtanut aloillesi ja kuunnellut 30:tä minuuttia musiikkia tekemättä MITÄÄN MUUTA ja ajattelematta MITÄÄN MUUTA? Tähän ei siis lasketa musiikin kuuntelua ajaessasi autoa tai siivotessasi. Tarkoitankin istumista nojatuolissa, muun ulkoisen maailman ulkopuolelle sulkemista ja keskittymistä vain ja ainoastaan kuulemaasi musiikkiin tämän 30:n minuutin ajan. 99%:a ihmisistä ei ole koskaan elämässään tehnyt näin, ei edes yhtä ainutta kertaa! Jos et ole (muusikkona tai säveltäjänä!) tehnyt näin, niin lähestulkoon kaikki, joiden haluat musiikkiasi kuuntelevan eivät ikinä kuuntele sitä edellä mainitulla tavalla. Vaikka kyseessä olisi paras ystäväsi tai perheen jäsen, jonka olet pyytänyt kuuntelemaan uusinta kappalettasi ja keskittymään ainoastaan kuulemaansa musiikkiin, useimmat meistä eivät pysty keskittymään ilman pientä ajatuksen vaeltelua. Kuuntelemisen aloitettuaan, he kuulevat jotakin tuttua, joka muistuttaa heitä jostakin toisesta kappaleesta, he saattavat ajatella sinua, minkälainen sinä olet ja sinun kysyjäsi, myöhemmin he saattavat ajatella miten antavat sinulle palautetta, kun sitä kysyt. He viettivät siis viimeiset kaksi minuuttia positiivisen palautteen muotoiluun jne. Näin voisi tapahtua jonakin hyvänä päivänä. Useimmat ihmiset eivät pysty keskittymään yhteen asiaan ja heidän ajatukset vaeltelevat muihin asioihin joka tapauksessa – vaikka he eivät niin tarkoittaisikaan. Ihmisluonne on tällainen ja varmasti hyvin yleisesti ainakin Amerikassa.

Melkoisen synkkä ajatus!! Kappaleentekijänä ja muusikkona investoimme vuosia musiikin säveltämiseen. Useimmat kuuntelijat eivät kuitenkaan keskity säveltämiimme kappaleisiin muutamaa minuuttia kauempaa. Mitä tämä siis tarkoittaa meille kappaleentekijöille? Mitä voisimme tehdä toisin? Mikä musikaalinen elementti olisi yleisesti ottaen tehokkain keino huomion ylläpitämiseen? Miten saisimme pidettyä kuuntelijan huomion musiikissa? Kaikki musikaaliset elementit vaikuttavat kuuntelijan tarkkaavaisuuteen. Yksi elementti on kuitenkin äärimmäisen tehokas oikein käytettynä - Dynamiikka. 

Kuvittele istuvasi kotona television ääressä. Mitä useimmat meistä tekevät mainostauon alkaessa? Mainoksiin ei kiinnitetä huomiota, ajatellaan muita asioita, käydään keittiössä, haetaan purtavaa, käydään WC:ssä jne. Kuvittele, että menet keittiöön mainostauolla. Miten reagoisit, jos 60:n sekunnin mainos muiden mainosten välillä olisikin äänetön. Hetken kuluttua huomaisit, että TV:stä ei tule ääntä. Voisiko näin suuri muutos DYNAMIIKASSA jäädä sinulta huomaamatta? EI. Se olisi suorastaan mahdotonta. Muutos dynamiikassa olisi niin huomattava, että ihmiset varmasti selvittäisivät syyn.  Mieleen juolahtaisi kysymyksiä kuten ”mitä tapahtui? Menikö TV rikki? Sammuttiko joku TV:n? Onkohan lähetyksessä jotakin vikaa?”. Menisit takaisin olohuoneeseen tarkistamaan asian. Huomaat, että TV on kunnossa ja kaupallinen viesti kuiskataan sinulle miellyttävän pehmeällä äänellä. Lähdetkö takaisin keittiöön? Varmaankin et, sillä useimmat meistä jäisivät tarkkaavaisena kuuntelemaan mainoksen loppuun. Pyrimme tarkoituksellisesti jättämään huomioimatta suurimman osan kuulemastamme ja näkemästämme informaatiosta (tämä on aivojemme tapa suodattaa tarpeettomat ärsykkeet voidaksemme keskittyä meille meidän mielestä tärkeisiin asioihin). Tämä estää meitä kokemasta informaatiotulvaa. Kokeile tätä: Seuraavan kerran, kun puhut jollekin ja koet, että tämä henkilö ajattelee jotakin muuta eikä kuuntele sinua, lopeta puhuminen. Hiljaisuus herättää henkilön huomion välittömästi. Hän siirtyy ajatuksistaan takaisin aiheeseen! Mielenkiintoista. Voit soittaa kitaraa ystävällesi ja heti kun huomaat huomion herpaantuvan, lopeta soitto. Hänen huomionsa palaa välittömästi musiikkiisi… TAIKUUTTA!!!!

Vastaava musikaalinen vaihtoehto säveltämisestä onkin taukojen käyttö. Taukojen tehokas käyttö kappaleissa vaihtelee tapauskohtaisesti. Usein kuitenkin 2/4 tauko ennen tärkeää osiota kappaleessa toimii hyvin.

Muista nämä kaksi tärkeää kohtaa:

  1. Vältä käyttämästä taukoja liikaa. Haluttu vaikutus häviää, jos taukoja on kappaleissasi tai niiden osissa liikaa.
  2. Vältä taukoja kappaleessasi, jos tauko ei sovi luontevasti kokonaisuuteen. Muuten kappaleestasi tulee väkinäinen ja luonnoton. (Tietenkin jos haluat luonnotonta ja epämääräistä tunnelmaa, voit kokeilla päinvastaista.)

Dynaamiset muutokset, hiljaisuuden lisäksi, voivat vaikuttaa kuulijaan samalla tavalla. Käyttämällä kontrastia dynamiikassa (hiljempaa ja lujempaa äänenvoimakkuutta) pidämme musiikin mielenkiintoisena ja kuuntelijan jakamattoman huomion. Todellisuudessa moni kuulija odottaa näitä muutoksia ja hiljaisia kohtia kuullessaan kappaleen uudestaan. Dynaamiset siirtymät kuten crescendo (asteittain voimistuva) ja decrescendo (asteittain hiljenevä) osoittavat tietynlaista siirtymää musiikissa. Yleisesti ottaen nämä siirtymät auttavat kuulijaa tietoisesti siirtämään huomionsa takaisin musiikkiin. 

Useimmat (kappaleentekijät ja kuuntelijat) eivät ole aikaisemmin ajatelleet näitä huomion herättämisen ja musikaalisten elementtien konsepteja, jotka vaikuttavat heihin.

Säveltäminen - Osa 1
Säveltäminen - Osa 2
Säveltäminen - Osa 3
Säveltäminen - Osa 5
Luovuus ja ilmaisu – Osa 1
Luovuus ja ilmaisu – Osa 2



Become the musician you've always wanted to be by taking rock guitar lessons online.

© 2002-2024 Tom Hess Music Corporation