Γιατί δεν είσαστε ένας καλύτερος κιθαρίστας;

του Τομ Χες


Μάλλον είσαστε και εσείς σαν τους περισσότερους ανθρώπους, θέλετε να γίνετε ένας καλύτερος κιθαρίστας. Μέσω της δικής μου μαθητικής εμπειρίας και διδάσκοντας πάνω απο 1000 μαθητές, έμαθα πολλά πανώ σε αυτό το ζήτημα. Γενικά οι μαθητές συνήθως αναρωτιούνται γιατί δεν είναι στο επίπεδο που θέλουνε να είναι και τι μπορούν να κάνουνε για αυτό.

Πολλές φορές αναρωτήθηκα για το ίδιο ερώτημα πολλές φορές μέσα στα χρόνια που περάσανε. Πολύς καιρός πέρασε πριν αρχίσω να βρίσκω τις απαντήσεις. Και όπως μάλλον κάνατε και εσείς, διάβασα πολλές συνεντεύξεις μεγάλων κιθαριστών και άρθρα γραμμένα από τους ίδιους.

Συχνά προβληματιζόμουνα όταν το θέμα μάθησης κιθάρας ερχόταν στην επιφάνεια ή όταν μια συμβουλή δίνόταν για τη βελτίωση παιξίματος της κιθάρας, εκτός βέβαια απο μερικές εξαιρέσεις, δινότανε πολύ λίγη προσοχή πάνω σε αυτό το θέμα. Ήταν συνηθισμένο το να ακούει κανείς την ίδια συμβουλή μέσα σε τρεις λέξεις: Εξάσκηση! εξάσκηση!! εξάσκηση!!!

Ξέρουμε όλοι μας βέβαια ότι η εξάσκηση είναι η βάση. Σπάνια όμως μας λένε κάτι παραπάνω απο αυτό. Στη μακρά προσπάθεια μου να γίνω ένα άψογος κιθαρίστας και να βοηθήσω τους μαθητές μου να κάνουν το ίδιο μελέτησα προσεκτικά το τι λειτουργούσε και τι όχι. Ποιά μέρη της συμβατικής γνώσης αυτής είναι ακριβή και ποιά μέρη (τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου) δεν είναι. Πιστεύω ότι οι είκοσι έννοιες οι οποίες έχουν αποδείξει ότι φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα σε αυτούς που τις χρησιμοποιούν είναι:

1. Μορφωθείτε! Σε οποιοδήποτε επίπεδο και να είστε σήμερα πρέπει να μαθαίνετε περισσότερα. Εάν ήδη σπουδάζετε με έναν δάσκαλο ή είστε εγγεγραμμένοι σε κάποια μουσική σχολή, ωδείο ή πανεπιστήμιο είστε στη σωστή κατεύθυνση. Εάν δεν το εφαρμόζετε μέχρι στιγμής ( ή νιώθετε πως η τωρινός σας δάσκαλος δεν σας βοηθάει αρκετά στο να φτάσετε τους μουσικούς σας στόχους) τότε ειλικρινά σας συμβουλέυω να βρείτε άλλο δάσκαλο κιθάρας. (Κατεβάστε τον δωρεάν οδηγό (Πως να επιλέξετε έναν δάσκαλο κιθάρας) Πρέπει να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να βρείτε τον δάσκαλο κιθάρας που να είναι ο σωστός για σας! Ο δάσκαλος κιθάρας (η του μουσικού προγράμματος) πρέπει να εχει στόχους. Εάν δεν έχει στόχους, τότε ψάξτε για άλλον δάσκαλο η σχολή! Δεν χρειάζεστε έναν δάσκαλο έτσι απλά για να σας δώσει απλά πληροφορίες ή πράγματα πανω στα οποία να εξασκηθήτε - αυτά μπορείτε να τα βρείτε οπουδήποτε, αυτό που χρειάζεστε είναι ένας δάσκαλος ο οποίος:

Α. Γνωρίζει τους μουσικούς σας στόχους
Β. Νοιάζεται να σας βοηθήσει να φτάσετε τους στόχους σας.
Γ. Γνωρίζει πως να σας βοηθήσει να φτάσετε τους στόχους σας.

2. Ακούστε περισσότερη μουσική. Βρείτε ακόμα περισσότερη απο την μουσική την οποία σας αρέσει. Υπάρχει πολύ μουσική εκεί έξω την οποία δεν έχετε ακόμα ακούσει. Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να βρείτε κάτι που να σας αρέσει να σας εμπνέει. Ψάξτε στο διαδίκτυο εάν δεν μπορείτε να βρείτε κάτι στο ραδιόφωνο. Ψάξτε επίσης και στο διαδικτυακο ραδιόφωνο οπού μπορείτε να διαλέξετε αυτά που θέλετε να ακούσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας! Ψάξτε να βρείτε ιστοσελίδες οι οποίες παίζουν το μουσικό στυλ που σας αρέσει.

3. Μετατρέψτε τις μουσικές σας ανησυχίες σε εμψύχωση. Έγραψα ένα ολόκληρο άρθρο Μουσικό Άγχος. Δεν θα επαναλάβω όλα όσα έγραψα σε εκείνο το άρθρο για αυτό διαβάστε το εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα. Εάν το έχετε διαβάσει, τότε αξίζει να το διαβάσετε ξανά τώρα.

4. Πιστέψτε στον εαυτό σας.Έχετε ακούσει αυτή τη φράση μάλλον πολλές φορές. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι ακόμα αρνούνται να επενδύσουν τα δικά τους πιστέυω στους εαυτούς τους. Έγραψα ένα άρθρο με θέμα Επιμονή το οποίο αντιμετωπίζει έμμεσα το πως να πιστέυετε στον εαυτό σας. Διαβάστε το εάν έχετε κάποιο πρόβλημα στο να πιστέυετε πάνω στο πως να φτάσετε τους στόχους σας.

5. Κατανοήστε ότι το να γίνετε ένας καλύτερος κιθαρίστας σημαίνει να γίνετε και καλός μουσικός. Εξελίσσοντας τις μουσικές σας ικανότητες να σκέφτεστε πέρα απο την απλή ανάπτυξη των ικανοτήτων σας πάνω στην κιθάρα. Φυσικά θα δουλέψετε πάνω σε πολλές ικανότητες πάνω στην κιθάρα. Διάφορες τεχνικές, συγχορδίες, κλίμακες, σόλο, κλπ. αλλά μη παραμελείτε άλλες ικανότητες οι οποίες δεν εχουν άμεση σχέση με την κιθάρα όπως, ικανότητα του αυτιού, σύνθεση τραγουδιού, αυτοσχεδιασμός, δημιουργικότητα, διάβασμα νοτών, μουσική θεωρία, κλπ.

6. Περικυκλωθείτε απο καλύτερους κιθαρίστες (ή τουλάχιστον με το ίδιο επίπεδο με εσάς). Όταν αρχίσατε να παίζετε κιθάρα, όλοι ήταν καλύτεροι απο έσας, αλλά τώρα έχετε εξελιχθεί και υπάρχουν πλέον λιγότεροι κιθαρίστες οι οποίοι είναι καλύτεροι απο εσάς. Όσο πιο πολύ βελτιώνεστε, τόσο πιο δύσκολα είναι να βρείτε άλλους οι οποίοι είναι καλύτεροι απο εσάς και να παίξετε μαζί τους. Αλλά όσο και καλός κιθαρίστας να γίνετε πάντα θα υπάρχει κάτι να μάθετε από κάποιον άλλον. Αναζητήστε αυτούς τους ανθρώπους, γνωρίστε τους καλύτερα, παίξτε μαζί τους, συζητήστε για μουσική και για κιθάρες μαζί τους. Δείξτε θέληση στο να δώσετε τόσο (ίσως και περισσότερο) όσο και για να πάρετε. Εάν είστε αρκετά τυχερός ώστε να ξεπεράσετε σε επίπεδο τους άλλους κιθαρίστες στη περιοχή σας, ψάξτε για καλούς μπασσίστες, πιανίστες, βιολιστές, τυμπανιστές, κλπ. Μπορείτε να μάθετε επίσης και απο αυτούς. Ακόμα και να μην είστε καλύτερος απο τους άλλους φίλους κιθαρίστες, αναζητήστε μουσικούς που παίζουν άλλα όργανα έτσι και αλλιώς.

7. Βρείτε το τι σας εμπνέει και βυθιστείτε σε αυτό. Εμένα προσωπικά το να πηγαίνω σε συναυλίες μεγάλων κιθαριστών ή μεγάλα συγκροτήματα με εμπνέει να εξασκούμαι περισσότερο. Ακούγοντας μεγάλους τραγουδιστές με ενέπνευσε να τελειοποιήσω το βιμπράτο και το φραίιζινγκ σόλο μου. Ακούγοντας και μελετώντας τη μν μουσική μεγάλων κλασσικών συνθετών με ενέπνευσε να μελετήσω μουσική σύνθεση. Ήθελα να γράψω όμορφη μουσική. Επίσης εμπνεόμουνα βλέποντας το έργο “Πόλεμος των άστρων” όταν ήμουν παιδί, και διαβάζοντας τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών κλπ. Υπάρχουν πολλά μή μουσικά στοιχεία τα οποία επίσης με ενέπνευσαν. Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης ήταν οι προσωπικές μου εμπειρίες στη ζωή και μέσα απο τον εαυτό μου. Η επιθυμία του να εκφράσω αυτό που ήταν (και ακόμα είναι) μία φλογερή επιυθμία και μια απόλυτη δύναμη που τροφοδοτεί αυτή σας την επιθυμία να προχωρήσετε μπροστά. Ανακαλύψτε αυτό που σας εμπνέει, ψάξτε το, περικυκλώστε τον εαυτό σας με αυτό και βυθιστείτε μέσα σε αυτό.

8. Βρείτε τον σκοπό σας. Ποιός είναι ο απόλυτος σκοπός σας; Γνωρίζετε ποιός είναι; Εάν βρισκόμουν τώρα μπροστά σας και σας έκανα αυτή την ερώτηση θα μπορούσατε να μου δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις και εξηγήσεις; Μπορείτε να τις γράψετε σε χαρτί με ακριβείς όρους; Αυτό είναι κρίσιμο στο να θέτεις στόχους, σχέδιο στρατηγικής και επίβλεψης αποτελεσμάτων, κλπ.

Όταν όλοι οι εχθροί της προόδου σας αρχίζουν να τρυπώνουν μέσα στο μυαλό σας, θα χρειαστείτε να θυμηθείτε τον απόλυτο σκοπό σας. Έχω δει αναβλητικότητα, φόβο αποτυχίας, αμφισβήτηση, προσωρινές αποτυχίες, και άλλα αρνητικά πράγματα να σταματούν τους ανθρώπους που έχουν μεγάλες δυνατοτήτες. Γνωρίζοντας τον απόλυτο σκοπό σας και θυμίζοντας το αυτό στον εαυτό σας θα ξεπεράσετε την κάθε αρνητική σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό.

9. Καθορίστε ακριβώς γιατί ο σκοπός αυτός υπάρχει στο μυαλό σας. Φτιάξτε με λίστα ξεχωριστά απο τα γιατί και τις απαντήσεις σας. Είναι σημαντικό αυτό που σας λέω.

10. Φτιάξτε μια στρατηγική! Χρειαζόσαστε μια στρατηγική η οποία θα περιγράφει ακριβώς το πως θα πετύχετε τους στόχους σας. Μόνα τους τα όνειρα δεν θα σας πάνε εκεί. Το απλά να λέτε στον αυτό σας ότι θα παίξετε κιθάρα κάθε μέρα δεν είναι αρκετό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά το να είσαι τέλειος κιθαρίστας απο το απλά να παίζεις κιθάρα. Κυρίως θα έπρεπε να δουλεύετε αντίστροφα. Γράψτε τους στόχους σας πάνω σε χαρτί. Δηλώστε τους μεγαλύτερους στόχους (σε χαρτί) και κάντε και ένα σωρό μικρόπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Σκεφτείτε το να φτάσετε τους στόχους σας σαν αγώνα σκυταλοδρομίας και όχι σαν μαραθώνα. Κάθε βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος στόχος είναι το τέλος ενός τομέα του σχεδίου σας και η αρχή του επόμενου, υπάρχουν πολλά οφέλη όταν βλέπετε τα πράγματα έτσι καθώς θα ανακαλύπτετε τον εαυτό σας με αυτό το τρόπο.

Εάν γνωρίζετε ποιοί είναι οι πραγματικοί σας στόχοι, μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας. Αλλά εάν χρειάζεστε βοήθεια στο να σχεδιάσετε τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους σας, να σχεδιάσετε τη στρατηγική σας, συμβουλευτείτε ένα δάσκαλο τον οποίο εμπιστεύεστε και πιστεύετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει - αξίζει τον κόπο, πιστέψτε με. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε έναν δάσκαλο ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει, εάν δεν μπορείτε να βρείτε έναν δάσκαλο να το κάνει για σας τότε πληρώστε κάποιον, (ναι καλά διαβάσατε, πληρώστε) να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για πετύχετε τους στόχους σας. Το καλύτερο άτομο να προσεγγίσετε είναι κάποιος ο οποίος κάνει αυτό το οποίο θέλετε να κάνετε εσείς.

Να θυμάστε ότι είναι καλό το να ονειρεύεστε και να φαντάζεστε αυτό που σχεδιάζετε να φτάσετε, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Μην εύχεστε για κάτι χωρίς να κάνετε ένα σχέδιο!Μην ονειρεύεστε χωρίς να πράττετε! Και πάντα, πάντα να έχετε μια στρατηγική. Θα πρέπει να ανανεώνετε κάποια μέρη της στρατηγικής όσο προχωράει ο καιρός και αυτό δεν είναι κακό, αλλά μην προσπαθήσετε να προχωράτε χωρίς ένα σχέδιο εφόσον θέλετε να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όταν πρωτοάρχισα να μαθαίνω να παίζω κιθάρα, ξόδεψα άσκοπα πολύ χρόνο επιθυμώντας να γίνω καλύτερος χωρίς να έχω ιδέα πάνω στο πως να βάλω ένα σχέδιο. Έκανα πολύ εξάσκηση αλλά χωρίς κατεύθυνση, και χωρίς να ακολουθώ ένα σταθερό μονοπάτι. Η μεγαλύτερη μου πρόοδος σαν μουσικός ήρθε μόνο όταν ανέπτυξα μια στρατηγική και εργάστηκα με αυτή. Εάν αναρωτιέστε γιατί δεν σας έδωσα μια λεπτομερή εξήγηση των στρατηγικών των οποίων χρησιμοποίησα στο παρελθόν, θα ήταν ανώφελο για μένα να σας πώ ποιά ήταν η στρατηγική μου γιατί ήταν συγκεκριμένα φτιαγμένη μόνο για τους δικούς μου στόχους. Και είναι πολύ πιθανόν, οι στόχοι σας να είναι πολύ διαφορετικοί απο τους δικούς μου. Γι’ αυτό χρειάζεστε τη δική σας στρατηγική για τους δικούς σας προσωπικούς στόχους. Μία τελευταία συμβουλή πριν προχωρήσουμε, γράψτε τα όλα σε χαρτί και διαβάστε τα κάθε μέρα! Έτσι θα μείνετε συγκεντρωμένος στο στόχο σας.

11. Φανταστείτε τον εαυτό σας ότι έχετε ήδη τις ικανότητες που επιθυμείτε. Συγκεντρωθείτε πάνω σε αυτό. Πείστε τον εαυτό σας ότι μπορείτε. Πείστε τον εαυτό σας ότι ήδη οδεύετε στο να φτάσετε τον πρώτο σας στόχο - γιατί αυτό κάνετε αυτή τη στιγμή. Είναι ευκολότερο να πραγματώσετε τις επιθυμίες σας όταν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας ήδη ότι τις έχετε στα χέρια σας. Να σκέφτεστε πάντα θετικά.

12. Καθορίστε το τι σχεδιάζετε να κάνετε με τις μουσικές σας ικανότητες όταν τις αποκτήσετε. Εάν σχεδιάζετε να κάνετε το δικό σας CD ή όταν αρχίσετε να ζείτε απο την μουσική, μάθετε και μελετήστε πάνω στην μουσική επιχείρηση τώρα! Ο γρηγορότερος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να πάρετε μαθήματα μουσικών επιχειρήσεων σε κάποια σχολή ή να πάρετε ιδιαίτερα μαθήματα από έναν επαγγελματία ( ή τουλάχιστον απο έναν ημι-επαγγελματία κιθαρίστα). Ναι, υπάρχουν τέτοιου είδους μαθήματα, όπως τα μαθήματα κιθάρας, σύνθεση τραγουδιού, κλπ. Μην περιμένετε να γίνετε πρώτα ένας άψογος κιθαρίστας για να αρχίσετε να μαθαίνετε για την μουσική βιομηχανία! Δεν μπορείτε να φανταστείτε το πόσοι κιθαρίστες κάνουν αυτό το λάθος ( Το έκανα και εγώ αυτό το λάθος και ξεκίνησα να μελετάω εντατικά πάνω στο θέμα τα τελευταία χρόνια για να φτάσω την καριέρα μου εδώ που είναι σήμερα).

13. Βρείτε το πως οι αγαπημένοι σας κιθαρίστες έφτασαν τους στόχους σας. Συνήθως είναι δύσκολο να το κάνει κανείς αυτό, γιατί δεν έχεις πάντα την ευκαιρεία να μιλάς σε μερικούς πολύ διάσημους μουσικούς. Αλλά υπάρχουν συνεντεύξεις, όπως και μερικές βιογραφίες μερικών μουσικών (ειδικά αυτών που δεν ζουν πλέον). Παρά το γεγονός ότι πολλοί επιτυχημένοι μουσικοί δεν συζητάνε πολύ τέτοια θέματα μπορείτε να βρείτε μερικούς που θα σας μιλήσουν. Πιστέψτε με, το να γίνετε επιτυχημένοι, χρειάζεται πολύ περισσότερα από την εξάσκηση και τυχή! Να θυμάστε ότι οι στρατηγικές των άλλων δεν θα πιάσουν για σας λόγω του ότι οι στόχοι σας είναι διαφορετικοί απο τους δικούς τους. Μπορείτε όμως να μάθετε απο αυτούς.

14. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό έτσι και αλλιώς. Η μουσική δεν θα έπρεπε να είναι ανταγωνιστικό άθλημα μεταξύ ανθρώπων, αλλά ανάμεσα σε σας και στον εαυτό σας! Συγκρίνετε τον εαυτό σας μόνο σε σχέση σε ποιό σημείο του σχεδίου σας είστε! Είστε έτοιμοι να φτάσετε τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους ώστε να φτάσετε τους απόλυτους στόχους σας; Είστε οργανωμένοι; Μήπως η στρατηγική σας χρειάζεται ανανέωση;

15. Σιγουρευτείτε ότι εξασκείστε αποτελεσματικά. Ξέρετε πραγματικά πώς να εξασκηθείτε στη κιθάρα; Θέλετε να δουλέψετε συγκεντρωμένα θέτωντας καθημερινούς και εβδομαδιαίους στόχους έτσι ώστε να τους φτάσετε; Τα δύο μεγαλύτερα λάθη εξάσκησης (εκτός από την μη αρκετή εξάσκηση) είναι:

A. Εξάσκηση χωρίς στόχους.
B. Όταν δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά ανάμεσα στο να παίζεις κιθάρα και να εξασκήσαι πάνω στην κιθάρα.

Εάν έχετε δυσκολίες με την εξάσκηση, μιλήστε με τον δάσκαλο σας για αυτό. Αυτός/ή πρέπει να μπορεί να σας βοηθήσει.

16. Παίξτε με άλλους σε συγκρότημα ή σε μουσικό σχήμα. Είναι σημαντικό να αποκτήσετε εμπειρία παίζοντας με άλλους. Αυτό μπορεί να με συγκρότημα ή με κάποιο άλλο μουσικό σχήμα. Επίσημο ή ανεπίσημο. Το σημαντικό είναι να το εφαρμόζετε. (τουλάχιστον μία φορά τον μήνα). Κάποια πράγματα δεν μπορείς να κάνεις τελείως μόνος. Εκτός το ότι αυτό μπορεί να είναι διασκεδαστικό, θα σας βοηθήσει και να ξεπεράσετε και τον φόβο πάνω στην σκηνή.

17. Μετρήστε τη πρόοδο σας. Καταγράψτε τον χρόνο εξάσκησης σας. Κρατήστε αρχείο για το πόσο εξασκήστε κάθε μέρα. Για διάφορες τεχνικές, χρησιμοποιήστε μετρονόμο για να δείτε πόσο γρήγορα μπορείτε να παίξετε κάποια συγκεκριμένη κλίμακα, άσκηση, lick, άρπισμα, κλπ. καθαρά. Γράψτε κάτω το αποτέλεσμα, εξασκηθείτε πάνω σε αυτό όλη την εβδομάδα, και δείτε εάν μπορείτε να το παίξετε ένα ή δύο ρυθμούς (beats) το λεπτό γρηγορότερα την επόμενη εβδομάδα (ή τον επόμενο μήνα). Κρατήστε αρχείο για όλες τις τεχνικές τις οποίες δουλέυετε τώρα. Θα δείτε καθαρά εάν προοδεύετε και σε ποιό ρυθμό. Για άλλα πράγματα τα οποία δεν ηχογραφούνται τόσο εύκολα με μετρονόμο, χαρτί και μολύβι, ηχογραφήστε σε κασέτα ή στον υπολογιστή σας κάθε εβδομάδα. Κρατήστε τις κασέτες για ένα μεγάλο διάστημα. Ακούστε τις πάλι μέτα απο ένα μήνα, τρείς μήνες, έξι μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια, τρία χρόνια, κλπ. Ακούστε το πόσο έχετε εξελιχθεί.

18. Μήν συγκεντρώνεστε μόνο στις ικανότητες σας παραμελώντας τις αδυναμίες σας. Δεν είναι απαραίτητο να παίζετε όλα τα είδη μουσικής ή την κάθε τεχνική για να είστε καλός κιθαρίστας, άλλα κάποιοι τομείς είναι είναι παγκόσμια αποδεκτοί, όπως: τεχνική, εξάσκηση του αυτιού, γνώση μουσικής θεωρίας, δημιούργικότητα, αυτοσχεδιασμός, κλπ. Κάποια είδη μουσικής στηρίζονται σε συγκεκριμένους τομείς εξάσκησης πιο πολύ απο ότι άλλα είδη, παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπία. Εάν είστε κιθαρίστας του χεβυ μέταλ, τότε πολυ πιθανόν το να διαβάζετε παρτιτούρες δεν θα είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα απο ότι η τεχνική. Επίσης ένας κλασσικός κιθαρίστας δεν χρειάζεται τόσο πολύ τον αυτοσχεδιασμό (δυστυχώς). Σιγουρευτείτε πάντως να προσέχετε τις αδυναμίες σας γιατί εάν τις παραμελήσετε θα το μετανιώσετε αργά ή γρήγορα.

19. Πειθαρχηθείτε. Αντίθετα απο τον αθλητισμό, δεν έχετε προπονητή ή εκπαιδευτή να δουλεύει μαζί σας συνεχώς. Κανένας δεν είναι εκεί για είστε σίγουρος οτι εξασκήστε με τον τρόπο τον οποίο πρέπει, όταν το χρειάζεστε, και το πόσο συχνά πρέπει. Πρέπει να είστε απολύτως ανεξάρτητος. Εάν αυτό δεν είναι το κανονικό μέρος της προσωπι-κότητας σας, ευτυχώς υπάρχει βοήθεια για σας. Μόνο εσείς μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να τεμπελιάζετε. Πάρτε πρωτοβουλία τώρα για να προχωρήσετε.

20. Μην τα παρατάτε! Ποτέ μην λέτε “δεν μπορώ”!! Ποτέ μην λέτε “κάποτε θα”! Ποτέ μην λέτε “εάν”. Εάν ο δείκτης νοημοσύνης σας είναι υψηλότερος απο τη θερμοκρασία δωματίου, εάν έχετε όλα τα δάχτυλα των χεριών σας και έαν θέλετε πραγματικά να πετύχετε, τότε μπορείτε.

Μου φαίνεται παράξενο, το πόσες λανθασμένες υποθέσεις και διδασκαλίες υπάρχουν για να βελτιωθείτε ως κιθαρίστας. Διαβάστε μερικά πράγματα παρακάτω τα οποία συχνά δεν είναι σωστά.

A. Θα πρέπει να είστε ένας πολυγνώστης παίκτης και να ξέρετε πολλά διάφορα έιδη μουσικής για να γίνετε ένας καλός κιθαρίστας. Αυτό είναι ένα απο τις ποιο γελοίες δηλώσεις που έχω ποτέ ακούσει πάνω στο θέμα αυτό. Ο Segovia (ο γνωστός κλασσικός κιθαρίστας) δεν ήταν πολυγνώστης - δεν έχανε το χρόνο του να κατακτήσει τη τζαζ ή την μπλουγκρας για παράδειγμα. Ο Yngwie Malmsteen δεν σπούδαζε εντατικά τζαζ κιθάρα. Οι μεγάλοι τζαζίστες κατά το πλείστον δεν σπούδασαν κλασσική ή χέβυ μέταλ κιθάρα. Ο Stevie Ray Vaughn δεν έμαθε ποτέ να παίζει fusion ή μέταλ. Οι μεγάλοι country κιθαρίστες δεν σπουδάζουν συνήθως Progressive Rock. Φυσικά υπάρχουν παραδείγματα κιθαριστών που μαθαίνουν και παίζουν περισσότερο απο ένα ή δύο είδη μουσικής, αλλά οι περισσότεροι απο τους μεγάλους κιθαρίστες που μαθαίνουν και παίζουν πάνω απο ένα ή δύο είδη μουσικής, είναι γνωστοί για το είδος μουσικής στο οποίο συγκεντρώνονται. Έχουν τελειοποιήσει το είδος τους, είναι εξειδικευμένοι σε αυτό, και όχι του “λίγο απο όλα”. Μην ακούτε τους άλλους να λένε πράγματα όπως, “πρέπει να μάθεις μπλουζ πριν μάθεις να παίζεις χέβυ μέταλ ή κλασική κιθάρα.” Δεν χρειάζεται να είστε πολυγνώστης.

Η μόνη φορά που χρειάζεται κανείς να μάθει πολλά είδη μουσικής είναι όταν το απαιτούν οι στόχοι του. Εάν πραγματικά αγαπάτε πολλά είδη μουσικής και θέλετα να τα μάθετε όλα, τότε κάντε το. Εάν θέλετε να γίνετε σεσιονάς ή να δουλέυετε σαν μουσικός για άλλους τότε θα χρειαστείτε αυτή την πολυμορφικότητα. Είναι πολύ δύσκολο να γίνετε πολύ καλός σε πολλά είδη μουσικής.

B. Θα πρέπει να είστε ικανοί να παίξετε όλες τις τεχνικές της κιθάρας. Ο Van Halen έκανε tapping αλλά όχι με όλα τα δάχτυλα του όπως κάνανε άλλοι. Ούτε επαίζε finger style, αλλά όλοι τον θεωρούμε ώς ένα σημαντικό κιθαρίστα, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον Steve Vai και για πολλούς άλλους. Ο μεγάλος κλασσικός κιθαρίστας John Williams πιθανόν δεν παίζει καλά με πένα (υποθέτω πως αυτό ισχύει, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω), αλλά θεωρείται πως είναι ένας από τους σημαντικότερους κλασσικούς κιθαρίστες που ζούν σήμερα. Ικανότητες όπως αυτοσχεδιασμός, σύνθεση τραγουδιού, και παίξιμο κιθάρας με πένα ή όχι είναι απο τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αποκτήσει ένας κιθαρίστας. Αυτό είναι επειδή οι κλασσικοί κιθαρίστες δεν χρησιμοποιούν γενικά τέτοια πράγματα και δεν χρειάζεται να είναι άψογοι σε αυτό που κάνουν. Αυτοί οι κιθαρίστες είναι καλοί με τον δικό τους τρόπο, και έχουν ξοδέψει πολά χρόνια αναπτύσσωντας τις ικανότητες τους. Το να μάθουν τα πάντα γύρω απο την κιθάρα θα είχε στερήσει πολύτιμο χρόνο από τα πράγματα τα οποία χρειάζονταν για να αναπτύξουν ώστε να φτάσουν τους στόχους τους.

C. Το να είστε αυτοδίδακτος είναι ο καλύτερος τρόπος για να είστε αυθεντικός. Αυτό το συμπέρασμα είναι τόσο λάθος και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι καποιοί το θεωρούν αλήθεια, και όμως κάποιοι το πιστεύουν. Μην πέφτετε στην παγίδα να νομίζετε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε. Αυτή είναι η πιο κλειστόμυαλη φιλοσοφία που μπορώ να σκεφτώ. Οι μουσικές ικανότητες είναι εργαλεία. Ο κάθε κιθαρίστας θα πρέπει να στοχεύει έτσι ώστε να τελειοποιεί όσο πιο πολλά απο αυτά τα εργαλεία χρειάζεται για να φτάσει τους στόχους του. Εάν τα κάνετε αυτά μόνος σας δεν θα τα καταφέρετε ακόμα και να φέρετε αποτελέσματα θα σας πάρει τον δεκαπλάσιο χρόνο! Εξάλλου, πως θα ξέρετε εάν αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι αυθεντικό εάν δεν μάθετε αυτό που ήδη έχει εφαρμοσθεί;

D. Το να είμαι πολυ καλός σημαίνει να είμαι καλύτερος απο τους άλλους. Ήδη μιλήσαμε πάνω στο θέμα αυτό, αλλά αξίζει όμως να το αναφέρουμε ξανά. Αυτό που έχει σημασία είναι να φτάσετε τους δικούς σας στόχους και όχι κάποιου άλλου. Κανένας δεν τον νοιάζει αν είστε καλύτερος ή όχι απο κάποιον άλλον; Δεν είμαστε στους Ολυμπιακούς. Η μουσική είναι η τέχνη της έκφρασης (ή για μερικούς ανθρώπους η επιστήμη της ψυχαγωγίας).

E. Χρειάζεστε φυσικό ταλέντο για να είστε μεγάλος (ή έστω καλός) μουσικός. Μην το πιστεύετε αυτό. Είναι αληθές ότι μερικοί άνθρωποι κατέχουν περισσότερες φυσικές δυνατότητες, σε μια ή κάποια άλλη ικανότητα. Π.χ. μερικοί αθλητές είναι γρήγοροι στο τρέξιμο. Κάποιοι άλλοι είναι πολυ καλοί μαραθωνοδρόμοι. Άλλοι μπορούν να κολυμπήσουν γρηγορότερα ή μακρύτερα. Άλλοι μπορούν να πηδήξουν ψηλότερα. Άλλοι είναι δυνατότεροι. Άλλοι είναι εξυπνότεροι. Άλλοι έχουν γρήγορότερα αντανακλαστικά. Άλλοι ξέρουν να παίζουν ποδόσφαιρο καλύτερα. Άλλοι μπορούν να παίζουν μπάσκετ καλύτερα, κλπ. Αυτό που παίζει ρόλο είναι ότι οι αθλητές έχουν τις μεγάλες δυνατότητες τους σε μια περιοχή. Για παράδειγμα, ο Michael Jordan (σχεδόν ο μεγαλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών) δεν ήταν πολύ επιτυχημένος όταν προσπάθησε να παίξει μπάσκετ (ή έστω γκόλφ). Σκεφτείτε τους ολυμπιακούς αθλητές είναι εξειδικευμένοι. Έχουν βρεί την φυσική τους ικανότητα και την ανέπτυξαν στο μέγιστο, αλλά αυτή η δυνατότητα είναι περιορισμένη σε μία ικανότητα.

Η μουσική είναι πολύ διαφορετική απο μια ικανότητα ή ένα άθλημα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να λέγεται μιυσική ικανότητα. Υπάρχουν πολλά είδη μουσικών ικανοτήτων. Σκεφτείτε λίγο μερικά απο τα διάφορα είδη ικανοτήτων των οποίων χρειάζεται ένας μουσικός: πολύ αναπτυγμένη ακοή, καλή φυσική τεχνική πάνω στο όργανο, μεγάλη δημιουργικότητα, καλή ικανότητα αυτοσχεδιασμού, ικανότητα σύνθεση τραγουδιού/μουσική θεωρία, η δυναότητα να παίζεις στο σωστό χρόνο, η δυνατότητα να παίζεις με άλλους, κατανόηση μουσικής θεωρίας, καλή μνήμη, δυνατότητα να διαβάζεις μουσική, κλπ. Και η λίστα συνεχίζεται. Μερικοί κιθαρίστες έχουν την φυσική ικανότητα να παίζουν γρήγορα, άλλοι έχουν φυσική καλή ακοή, άλλοι έχουν καλά αυτιά, άλλοι είναι πιο δημιουργικοί απο άλλους, άλλοι είναι καλοί αυτοσχεδιαστές, κλπ. Κανένας δεν έχει φυσικό ταλέντο σε όλες τις απαραίτητες ικανότητες για να γίνει ολοκληρωμένος μουσικός.

Σκεφτείτε τους πιο μεγάλους μουσικούς. Ο Mozart ήταν πιθανόν πολύ ταλαντούχος σε μόνο τρία πράγματα: τεχνική ικανότητα, άψογο αυτί, μεγάλη μουσική μνήμη. Αλλά έπρεπε μα δουλέψει σκληρά σε όλες τις άλλες πλευρές της μουσικής οπως και όλοι οι άλλοι.

Ο Chopin's είχε την φυσική ικανότητα να αυτοσχεδιάζει. Ήταν άψογος πάνω σε αυτό, αλλά δούλεψε σκληρά για να γίνει ο βιρτουόζος πιανίστας που θα γινόταν αργότερα. Ο Chopin ήταν επίσης πολύ καλός στο να παίζει μικρές κλίμακες αλλά δυσκολευόταν με τις μεγάλες κλίμακες.

Ο Beethoven πιθανόν να μην είχε φυσική ικανότητα την οποία να γνώριζε για πολύ καιρό. Δεν είχε αρχίσει όμως καν να συνθέτει πολύ μέχρι τα 30 του! Δεν ήταν παιδί προικισμένο όπως ο Mozart και ο Chopin. Ο Beethoven ήταν, φυσικά πολύ καλός αλλά δεν είχε κάποια φυσικά ταλέντα. Συνεχώς έκανε αλλαγές στα έργα του ξανά και ξανά, τελειοποιώντας τα. Αντίθετα ο Mozart σπάνια έκανε αλλαγές στις συνθέσεις του οτιδήποτε.

Ο καθένας απο μας έχει κάποια φυσική ικανότητα. Μπορεί ήδη να ξέρετε ποιά είναι η δική σας ή κάποια την οποία δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα. Εάν σας είναι δύσκολο το να είστε καλύτερος μουσικός τότε αυτό σημάινει πως είστε σαν όλους εμάς.

Μέσα στο παιχνίδι του να φτάνεις τους στόχους σας υπάρχουν μόνο δύο παίχτες....Εσείς και ο Χρόνος.


Reach your highest guitar playing goals by taking guitar lessons with Tom Hess.

EmailForward this article to your friends

© 2002-2023 Tom Hess Music Corporation