3 Λόγοι Για Τους Οποίους Ενδέχεται Να Μην Πετύχετε Μεγάλα Αποτελέσματα Καθώς Λαμβάνετε Μαθήματα Κιθάρας

του Τομ Χες


Έχεις δοκιμάσει ποτέ να λάβεις μαθήματα κιθάρας και να καταλήξεις στο σημείο να σταματήσεις απογοητευμένος, επηδεί αισθάνθηκες ότι δεν σημείωσες αρκετή πρόοδο; Ή ίσως έχεις σκεφτεί να λάβεις μαθήματα κιθάρας, αλλά επηδεί κάποιος που γνωρίζεις είχε απογοητευτική εμπειρία με δάσκαλο κιθάρας, άρχισες να αμφιβάλλεις για το αν αξίζει να επενδύεις χρόνο και χρήματα για μαθήματα. Η άποψη αυτή σε αποτρέπει από το να λαμβάνεις όλα ότι θέλεις από τα μαθήματα κιθάρας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να σταματήσετε τα μαθήματα κιθάρας. Μερικές φορές είναι επειδή ο δάσκαλος αποτυχένει να σας εμπνεύσει, ή επειδή τα μαθήματα δεν ήταν αρκετά επικεντρομένα στους ιδιαίτερους μουσικούς σας στόχους, ή επειδή ο καθηγητής ήταν μόνο μέτριος και δεν ήξερε πώς να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. (Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα κατεβάστε τον δωρεάν οδηγό πώς να επιλέξετε έναν δάσκαλο κιθάρας - How To Choose A  Guitar Teacher) Ωστόσο, ένας άλλος (συχνά παρεξηγημένος) λόγος μπορεί να είναι ότι η δική σας προσέγγιση στα μαθήματα κιθάρας δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο θα έπρεπε να είναι, ώστε να καταστείσετε πραγματική πρόοδο.

Μετά από διδαχήδεκάδων χιλιάδων μουσικών μαθημάτων σε όλων ειδών κιθαριστές καθώς και καθοδήγηση δασκάλων κιθάρας σε όλο τον κόσμο ως για το πώς να διδάσκουν πιο αποτελεσματικά, άρχισα να παρατηρώ παρόμοιους και συνεπής δρόμους που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους μαθητές όταν μαθαίνουν να παίζουν κιθάρα.

Επίσης παρατήρησα ότι η συγκεκριμένη στη μάθηση με δάσκαλο εφαρμοζμένη προσέγγιση των μαθητών είχε άμεση επίδραση στην πρόοδό τους. Πολύ συχνά 2 διαφορετικά άτομα μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα μελετώντας με τον ίδιο δάσκαλο κιθάρας, επειδή ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές σε γενικές γραμμές προσέγγίζουν τη μαθησιακή διαδικασία είναι πολύ διαφορετικός. Για παράδειγμα, ένας μαθητής πίστευε ότι γνώριζε καλύτερα από το δάσκαλο του όσον αφορά  το πώς να επιτύχει τους μουσικούς του στόχους και αντιστάθηκε σε ορισμένες από τις οδηγίες του δασκάλου του. Αργότερα του έγινε πολύ σαφές ότι δεν γνώριζε καλύτερα. Ο άλλος μαθητής αποροφούσε οτιδήποτε οδηγία ο δάσκαλός του του εμπότιζε και σύντομα έγινε ένας παγκόσμιας τάξης βιρτουόζος κιθάρας.

Ανακάλυψα ότι υπάρχουν 3 ειδών μαθητές που εύκολα απογοητεύονται με τα μαθήματα κιθάρας των. Καθώς διαβάζετε το υπόλοιπο αυτού του άρθρου να είστε ειλικρινείς και αναρωτηθείτε εάν κάποια από αυτές τις 3 περιγραφές εφαρμόζει σε εσάς. Εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα ομολογήσω ότι σε κάποιο σημείο είχα τα χαρακτηριστικά όλων των «αναποτελεσματικών μαθητικών συμπεριφορών» που παρουσιάζονται παρακάτω. Κοιτάζοντας πίσω, πολλά χρόνια αργότερα, τώρα καταλαβαίνω ότι ένας από τους λόγους για το χρονικό διάστημα που χρειάστηκα για να ελέγχω την κιθάρα (πάνω από 20 χρόνια), οφείλεται στις ίδιες μου αναποτελεσματικές προσεγγίσεις στη μάθηση, όταν ξεκίνησα το ταξίδι.

Ο «Μάθε Μου Κάτι Νέο Σήμερα» Τύπος Μαθητή

Μπορεί να νομίζετε ότι είναι κοινή λογική ότι μαθήματα κιθάρας θα πρέπει να αποτελούνται κυρίως από την παρουσίαση νέου περιεχομένου και να αναμένετε ότι κυριότερη δουλειά του δασκάλου κιθάρας είναι να σας δείχνει πράγματα που είναι «νέα» σε εσάς. Ωστόσο, αν εξετάσουμε την προσέγγιση αυτή λίγο βαθύτερα, θα δείτε ότι επικεντρώνοντας «μόνο» στην αναζήτηση νέων πληροφοριών δεν θα φέρει μεγάλα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Πρώτα από όλα πάρα πολλά νέα περιεχόμενα γρήγορα οδηγούν σε παραφόρτοση και εξάντλιση (και δεν επιτρέπουν επαρκή χρόνο για να εφαρμόσετε τις πληροφορίες που μαθαίνετε). Αυτό το αίσθημα παραφόρτοσης είναι αιτία για να απογοητευτείτε και να σταματήσετε τα μαθήματα (ή ακόμη χειρότερα να σταματήσετε να παίζετε κιθάρα). Δεύτερον, η απλή «εκμάθηση νέων πραγμάτων» δεν οδηγεί σε ικανότητα. Είχα πολλούς μαθητές που πρωτοερχόντας σε μένα ήταν σε θέση να παίξουν κάποια θαυμάσια πράγματα στην κιθάρα. Για παράδειγμα είχαν καλή τεχνική, ή καλή κατανόηση του πώς λειτουργεί η μουσική, ή είχαν καλό αυτί. Αλλά πιο συχνά η ικανότητά τους να ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ και να ΕΝΤΑΞΟΥΝ αυτό που «γνώριζαν» πάνω σε δημιουργία μουσικής  ήταν λιγοστή. Σε αυτό το σημείο «μαθαίνοντας περισσότερα νέα πράγματα» δεν πρόκειται να βοηθήσει αυτούς τους μαθητές να βελτιώσουν σημαντικά το παίξημο της κιθάρας. Η απλή «γνώση» ενώς σχεδίου δεν είναι αρκετή. Δεν «γνωρίζεις» κάτι πραγματικά μέχρι να μπορείς να το εφαρμόσεις και να το ενσωματώσεις στις άλλες μουσικές σου ικανότητες άπταιστα.

Αυτό το είδος εκπαίδευσης με την εφαρμογή και την ενσωμάτωση όσων γνωρίζετε είναι πιθανότατα το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορείτε να πάρετε από μαθήματα μουσικής και είναι ένας τομέας της μουσικής ανάπτυξης που είναι σχεδόν ανύπαρκτος σε πολλούς κιθαρίστες. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε τεράστια θλίψη και απογοήτευση την οποία πολλοί κιθαρίστες συχνά αντικρύζουν (αν και συχνά δεν αντιλαμβάνονται ΓΙΑΤΙ είναι απογοητευμένοι).

Όταν παίρνετε μαθήματα για πρώτη φορά, ίσως να πιστεύετε ότι είναι θαυμάσιο το ότι ο δάσκαλός σας σας μαθαίνει κάτι καινούργιο σε κάθε μάθημα. Αλλά αν ο δάσκαλός σας δεν κάνει τίποτα άλλο από το σας «δείχνει πράγματα», τότε με το πέρασμα περισσοτέρων μαθημάτων, θα αρχίσετε να παρατηρήτε ότι πραγματικά δεν κάνετε καμία σημαντική εξέλιξη (γιατί δεν λαμβάνει χώρα εφαρμογή και ενσωμάτωση). Οι περισσότεροι θα παύσουν τα μαθήματα σε αυτό το σημείο, και θα συνεχίσουν να διαιωνίζουν το μύθο ότι μαθήματα κιθάρας είναι αναποτελεσματικά, χωρίς αληθές  κατανόηση των πραγματικών λόγων για την έλλειψη προόδου των. Το είδος του μαθητή που ενδιαφέρεται μόνο για την εκμάθηση νέων πραγμάτων, κατά κανόνα δεν παραμένει σε μαθήματα κιθάρας για πολύ καιρό. Αν ο δάσκαλος κιθάρας αρχίσει να μιλεί για ένα σχέδιο με το οποίο ο μαθητής είναι ήδη εξοικειωμένος, το μάθημα θεωρείται ως χάσιμο χρόνου. Επειδή αυτοί οι μαθητές μπορεί να έχουν ακούσει για αυτό το σχέδιο από κάπου αλλού, πιστεύουν ότι «ήδη το γνωρίζουν».

Φυσικά η παραλαβή νέων πληροφοριών είναι ένα μέρος κάθε ολοκληρωμένου σχεδίου μαθημάτων (και σίγουρα θα μάθετε πολλά νέα πράγματα λαμβάνοντας μαθήματα), αλλά η σειρά με την οποία η πληροφορία αυτή παρουσιάζεται, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προπονήστε να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ, να ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ και να ΕΝΤΑΣΕΤΕ αυτές τις  πληροφορίες είναι αυτό που κάνουν τα μαθήματα κιθάρας με ένα καλό δάσκαλο τόσο πολύτιμα. Αν η εκμάθηση «ανεπεξέργαστων πληροφοριών» με γραμμικό τρόπο (και εξάσκηση) ήταν το μόνο που χρειάζεται για να γίνετε εξαιρετικός μουσικός,  τότε ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει κάποια βιβλία και μετά από μελέτη των και από μοναχική εξάσκηση για μερικά χρόνια να γίνει εξαιρετικά προηγμένος κιθαρίστας . Φυσικά τις περισσότερες φορές δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας αυτής είναι να θυμάστε ότι ήρθατε στο δάσκαλό σας για να δηδαχτείτε και να αναπτυχθείτε ως κιθαρίστας. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα πρέπει να έχετε υπομονή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και να συνειδητοποιήσετε ότι μερικές φορές όταν «νομίζουμε ότι γνωρίζουμε κάτι», στην πραγματικότητα μπορεί να μην το γνωρίζουμε ακόμη στο σημείο που μπορούμε να το εφαρμόσουμε και να το ενσωματώσουμε στις άλλες μουσικές μας δεξιότητες.

«Ο Tελειομανείς»

Ο επόμενος τύπος μαθητή θέλει να κατορθώσει οτιδήποτε παραμικρό ο δάσκαλός του παρουσιάσει σε ένα μάθημα (ή οτιδήποτε ανακαλύψει ο ίδιος) πριν από την εργασία πάνω σε οτιδήποτε άλλο. Ενώ στην επιφάνεια αυτό φαίνεται σαν μια καλή ιδέα, είναι στην αλήθεια μακριά από την πιο αποτελεσματική προσέγγιση για να να γίνουμε εξαιρετικός μουσικός. Η εκμάθηση μουσικής γίνεται καλύτερα σε μια μη γραμμική προσέγγιση, πράγμα που σημαίνει ότι πολλαπλοί τομείς θα πρέπει να εξασκώνται ταυτόχρονα, μη τονίζοντας τη εντελή τελειοποίηση των πάντων με βοήθεια μιας γραμμικής διάταξης. Ανακαλύψτε περισσότερα σχετικά με το γιατί η τυπική γραμμική προσέγγιση την οποία κιθαρίστες ακολουθούν συχνά αποτυγχάνει, σε αυτό το βίντεο σχετικά με το πώς να μαθετε και να ελεγχετε το παίξημο της κιθάρας - How To Learn And Master Guitar Playing.

Μου αρέσει να συγκρίνω την εκμάθηση μουσικής με το ψήσιμο ενώς κέικ. Δεν κάνετε ένα κέικ ψήνοντας μόνο ένα συστατικό τη φορά ενώνοντάς τα στο τέλος όταν το καθένα είναι έτοιμο. Αν ψηνατε το κέικ σας με τον τρόπο αυτό θα σας έπερνε πολύ χρόνο για να να το τελειώσετε και αυτό που ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το κέικ δεν θα είχε τόσο καλή γεύση όσο όταν τα συστατικά ήταν ψημένα ταυτόχρονα!

Το ίδιο ισχύει και για τα μουσικά προσόντα. Αν περίμενατε μέχρι να γίνετε μεγάλος βιρτουόζος τεχνικής πριν αρχίσετε να εργάζεστε πάνω στη (ελεγχομένη) θεωρία μουσικής, μετά στρεφόσασταν στο γράψημο τραγουδιών, και στη συνέχεια ασχολείστε με αυτοσχεδίαση, θα μπορούσε να σας πάρει πολλές δεκαετίες για να γίνετε τελικά πραγματικά καλός και οι ικανότητές σας δεν θα ενδεχόταν να ενσωματωθούν αναμεταξύ των. Αυτό που σας προτείνω είναι να ακολουθήσετε μια μη γραμμική προσέγγιση (όπως περιγράφεται στο παραπάνω βίντεο). Κατά την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, μην περιμένετε μέχρι να να την ελέγχετε εντελώς - μόνο βεβαιωθείτε ότι έχετε τις βασικές αρχές και αρχίσετε αμέσως να αναζητείτε πλαίσια για την εφαρμογή της. Έπειτα εργαστείτε στην ενσωμάτωση της δεξιότητας σε οτιδήποτε άλλο που είστε σε θέση να κάνετε / παίξετε. Εφαρμογή και η ενσωμάτωση είναι μοναδικές ικανότητες που πρέπει να εξασκώνται ξεχωριστά. Αυτή η βασική σύνδεση θα σας επιτρέψει να μετατραπείτε από το «μαθητή» που είναι σε θέση να «κάνει πολλά πράγματα» πάνω στην κιθάρα σε έναν εξαιρετικό παίκτη που μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα του τα μουσικά προσόντα για την επίτευξη πλήρους μουσικής έκφρασης.

Αυτή η (μη γραμμική) προσέγγιση θα σας προστατέψει επίσης από το να σας διαφήγει το ισοζύγιο των ικανοτήτων σας και σε οποιοδήποτε επίπεδο της μουσικής σας ανάπτυξης θα είστε σε θέση να εφαρμόσετε και να εντάξετε οτιδήποτε ξέρετε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια «μη γραμμική προσέγγιση» δεν είναι «παράλογη» προσέγγιση. Έτσι, εαν ψάχνετε για μια συστηματική και λογική προσέγγιση για την εκμάθηση κιθάρας, θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η συστηματική, γεωμετρική (μη γραμμική) στρατηγική ΕΙΝΑΙ πραγματικά η πιο δυνατόν αποτελεσματική, πιο αποδοτική και πιο λογική πορεία.

Ο Αναζητητής Προκλήσεων

Αυτός ο τύπος προσωπικότητας συχνά παρουσιάζεται σε ένα παίκτη που ήδη παίζει για κάποιο καιρό και ο οποίος μάθενε κιθάρα με άλλους δασκάλους στο παρελθόν. Ένας τέτοιος  φοιτητής μπορεί να έρθει σε πρώτο του μάθημα γεμάτος προκατειλημμένες ιδέες σχετικά με το πως θα πρέπει να είναι τα μαθήματα και υπαγορεύωντας το δάσκαλό του σχετικά με το τι και το πώς να διδάσκει. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν μιλάμε εδώ για ερωτήσεις που έχουμε σχετικά με απορίες ή το να μηλήσουμε στον δάσκαλο μας σχετικά με τους στόχους μας. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού, και του να προσπαθείσουμε να υπαγορεύσουμε το δάσκαλό μας σχετικά με το τι και το πώς να διδάσκει. Αν ο μαθητής γνώριζε τόσα περισσότερα από το δάσκαλο σχτετικά με τη διδασκαλία, τότε ο μαθητής θα ΗΤΑΝ ο δάσκαλος, έτσι δεν είναι; Αν ξέρετε απο μόνοι σας πώς να μάθετε κιθάρα με επιτυχία και είστε πραγματικά ευχαριστημένος με την πρόοδό σας χωρίς δάσκαλο, τότε ίσως δεν χρειάζεστε μαθήματα κιθάρας. Αλλά αν ζητάτε βοήθεια από έναν ειδικό δάσκαλο κιθάρας, αυτό σημαίνει ότι συνειδητοποιήσατε πως ότι κάνατε μόνοι σας δεν λειτούργησε τόσο καλά όσο επιθυμούσατε. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποδεχθείτε το γεγονός (ή τουλάχιστον τη μεγάλη πιθανότητα) ότι ο δάσκαλος κιθάρας σας  ξέρει πολλές φορές περισσότερα από εσάς σχετικά με τη διδασκαλία και το παίξημο της κιθάρας και μπορεί με επιτυχία να σας διδάξει να παίζετε καλά. (Διαφορετικά, γιατί να δίνατε στον δάσκαλο τα χρήματά σας;). Φυσικά όλοι οι δάσκαλοι κιθάρας δεν είναι ίδιοι, και μερικοί έχουν σε σχέση με άλλους πολύ περισσότερα προσόντα. Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές που δίνω στον οδηγό για την επιλογή ενώς δασκάλου κιθάρας (choosing a guitar teacher), μπορείτε να είστε σίγουρος ότι θα βρείτε τον καλύτερο δάσκαλο για σας.

Πάντα λέω στους μαθητές μου ότι για να μπορούν να λαμβάνουν το μεγαλύτερο όφελος από την εργασία μαζί μου, είναι δουλειά τους να διατυπώσουν τους ειδικούς μουσικούς στόχους τους και να καταλογίσουν τις μουσικές τους προκλήσεις. Στη συνέχεια, είναι ΔΙΚΗ μου δουλειά να βρω την πιο δυνατόν αποτελεσματική στρατηγική για να λύσω τα προβλήματά τους και να τους μεταφέρω στους  δηλωμένους τους στόχους το πιο συντομότερο. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουν πίστη σε μένα ως δάσκαλο και να δεσμευτούν στην αδιαίρετη προχώρηση διαδικασίας μάθησης και εξάσκησης. Οι πιο ικανοποιημένοι και προχωρημένοι μαθητές (students) μου όλοι ακολούθησαν αυτή τη συμβουλή.

Αν ο δάσκαλος κιθάρας σας έχει ήδη δημιουργήσει πολλούς σπουδαίους μουσικούς, υπάρχουν πιθανότητες ότι ξέρει τι κάνει και ότι θα είναι σε θέση να βοηθήσει και εσάς επίσης. Όμως η ικανότητά του να σας βοηθήσει θα είναι περιορισμένη (και η διαδικασία θα λάβει πολύ περισσότερο χρόνο) αν συνεχώς δημιουργείτε προκλήσεις σε ότι σας λέει να κάνετε. Και πάλι, ερωτήσεις σχετικά με κάτι που δεν καταλαβαίνετε είναι κάτι κανονικό, και είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης. Όμως η δημιουργία του συνολικού σχεδίου μάθησης είναι κύρια ευθύνη του δασκάλου σας, όχι δική σας.

Σε πολλά από τα προηγούμενα άρθρα μου ανέφερα ότι η συνεργασία με έναν δάσκαλο κιθάρας είναι ο ταχύτερος και πιο άμεσος τρόπος για να πετύχετε τους στόχους σας. Αλλά εάν θέλετε πραγματικά να μεγιστοποιήσετε το ρυθμό προόδου σας, θα πρέπει επίσης να αναλύσετε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε τη μελέτη με έναν δάσκαλο κιθάρας. Ακόμη και αν επιλέξετε να μελετήσετε μόνοι σας, θα ήθελα να σας ενθαρρύνω έντονα να αναλύσετε την προσέγγιση σας στη μάθηση και την εξάσκηση της κιθάρας και να δείτε αν αυτό μπορεί να βελτιωθεί.

Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν το ρυθμό της βελτίωσής σας ενώ μαθαίνετε να παίζετε κιθάρα. Αν τους ευθυγραμμίσετε όλους προς δικό σας πλεοέκτημα  (μέσω μελέτης με έναν μεγάλο δάσκαλο, την προσαρμογή των πιο αποτελεσματικών προσεγγίσεων στη μάθηση, την ανάπτυξη ισχυρών πρακτικών συνηθειών, κ.α.), τότε θα γίνετε πραγματικά ασταμάτητος!

Εάν αναγνωρίσετε τον εαυτό σας ως ένα είδος μαθητή οι οποίοι περιγράφεται παραπάνω, σκεφτείτε την τρέχουσα προσέγγιση για την εκμάθηση κιθάρας και εφόσον κριθεί αναγκαίο, λάβαιτε την απόφαση να αλλάξετε αυτή την νοοτροπία. Επιφανειακά μπορεί να φαίνεται σαν κάτι το μικρό που θα πρέπει να κάνετε, αλλά η διαφορά που μπορεί να έχει στο παίξιμο της κιθάρα σας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ότι έχετε ακόμη και μόνο φανταστεί ποτέ!

Θέλετε να μάθετε πώς να επιλέξετε το κατάλληλο δάσκαλο για σας; Κατεβάστε τον δωρεάν οδηγό για την επιλογή ενώς δασκάλου (choosing a teacher).
 


Work with the best guitar teacher online and become a better guitarist fast.

© 2002-2023 Tom Hess Music Corporation