Hoe Jouw Gitaartechniek Te Verbeteren – Deel 2
Stop Ongewenste Geluiden En Slordig Gitaarspel


Als je nog steeds worstelt met slordig gitaarspel, ligt de oorzaak waarschijnlijk bij ongewenste snaargeluiden. Voor sommige gitaristen heeft het verbeteren van hun gitaartechniek niets te maken met hoe ze de noten spelen die ze ‘willen’ horen. De slordige geluiden die we soms horen zijn het gevolg van noten (snaren) die we ‘niet’ willen horen.

Als je de noten articuleert die je wil spelen, maar je hoort nog steeds slordigheden in jouw gitaarspel, dan zal je met het lezen van dit artikel een grote sprong voorwaarts maken in het verbeteren van jouw gitaartechniek door de ongewenste geluiden te elimineren.

Om efficiënt snaren te dempen die we niet willen horen, hebben we twee totaal verschillende technieken ter beschikking: Een om ongewenste geluiden van de lage (in toonaard) snaren te stoppen; en een andere om de hogere (in toonaard) snaren te dempen.

Hoewel er meer dan één manier is om snaren te dempen, bieden sommige methodes meer voordelen dan andere en zijn ze daarom (naar mijn mening tenminste) beter.

Dempen Van De Lage Snaren

Veel gitaristen gebruiken de handpalm van hun picking hand om de lage snaren te dempen. Hoewel deze techniek redelijk goed is om de meeste lage snaren stil te houden, zijn er twee grote nadelen aan verbonden.

  1. Dempen met de handpalm zal een kleine vertraging van het dempen van de snaar die net werd gespeeld, met zich meebrengen. Deze vertraging veroorzaakt een kort moment van ongewenste geluiden. Dit gebeurt omwille van 2 hoofdredenen:
  1. Het vlees van de handpalm is veel zachter dan de zijkant van jouw duim en daarom vraagt het meer tijd om de snaren op die manier stil te krijgen.
  1. Het is niet gemakkelijk om jouw handpalm in de perfecte positie te krijgen zodat de snaren constant en betrouwbaar gedempt kunnen worden.
  1. Wanneer je de handpalm gebruikt om ongewenste geluiden te dempen, is de natuurlijke positie van jouw plectrum (wanneer je niet speelt) weg van de snaren. Dit is wat ik het “Natuurlijk Rustpunt” noem.
Picking Hand Point Of Rest

Wanneer jouw plectrum rust boven de snaren (tussen elke noot), zal je picking hand harder moeten werken en verhoogt de kans op slordige spelen, ongewenste geluiden en tragere aanslagsnelheid, aanzienlijk.

Een goede oplossing voor deze problemen (en om jouw gitaartechniek te verbeteren) is om te dempen met de duim van je picking hand voor alle lage snaren (in toonhoogte), zoals hieronder.

Guitar Thumb Muting Technique

Merk op dat wanneer je dempt met behulp van de duim, het “Natuurlijk Rustpunt” nu OP de snaren is (zoals hierboven geïllustreerd). Dit vermindert verloren bewegingen en laat jou toe om met veel minder moeite sneller aan te slaan.

Dempen Van De Hoge Snaren

Veel gitaristen zijn zich totaal onbewust van de mogelijkheden om ongewenste geluiden van de hoge snaren (dunner)  te dempen en dit onderdeel van hun techniek is dikwijls één van de oorzaken voor slordig gitaarspel.

Er zijn twee belangrijke technieken om de hoge snaren te dempen die ik mijn studenten aanleer wanneer ik ze train om hun techniek te verbeteren.

Voor de eerste techniek wordt de onderkant (de kant met de vingerafdruk) van de wijsvinger  van het fretting hand gebruikt. Dit deel van jouw vinger wordt gebruikt om de hoge snaren die je wil dempen “licht aan te raken”. Duw je vinger niet helemaal naar benden zodat de noten klinken zoals gewone gefrette noten. Laat je vinger gewoon rusten om te voorkomen dat ze hoorbaar zijn.

Index Finger Used For Muting On Guitar

Bijkomend kan je deze hoge snaren ook dempen met de ongebruikte vingers van je picking hand (vingers die niet gebruikt worden om het plectrum vast te houden, zoals middenvinger, ringvinger of pink).

Muting Guitar Strings With Picking Hand

Deze extra manier van dempen garandeert dat er geen enkele mogelijkheid bestaat dat je andere hoge snaren hoort dan degene die je speelt en dat je geen ongewenste geluiden toevoegt aan je gitaarspel.

Wanneer deze ideeën gecombineerd worden met de methode om de lage snaren te dempen, zal je gitaarspel onmiddellijk veel strakker zijn dan voorheen. Vanaf nu zullen iedere keer je speelt, enkel de snaren hoorbaar zijn die je aanslaat.

Als je hard aan het werken bent geweest om je gitaartechniek en je synchronisatie (zoals vermeld in Hoe Jouw Gitaartechniek Te Verbeteren En De Gitaar Strak Te Spelen – Deel 1) te perfectioneren, dan weet je reeds dat wanneer je articulatie/synchronisatie goed ontwikkeld is maar je dempt onvoldoende, het resultaat nog steeds slordig gitaarspel is. Dus, wanneer je probeert om je gitaartechniek te verbeteren, denk dan aan de 5 punten die we in deze reeks hebben behandeld:

  1. Bewustwording
  2. Articulatie – de eerste stap in de synchronisatie van beide handen
  3. The release – de tweede stap in de synchronisatie van beide handen
  4. Dempen van de lage snaren
  5. Dempen van de hoge snaren

Lees mijn 15 Gratis Gitaar Tips om meer gitaarhulp te krijgen.


Join me now and study electric guitar lessons online.


© 2002-2023 Tom Hess Music Corporation