11 ΒΛΑΒΕΡΑ ΛΑΘΗ ΚΙΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ


Ξέρετε πως αρκετοί κιθαρίστες εξασκώνται τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, εργάζωνται σκληρά, είναι περιπαθής αναφερόμενως το παίξημο της κιθάρας, αλλά ότι πάντα αναδέυονται να παίζουν κιθάρα με τον τρόπο με τον οποίο θέλουν; Είναι απελπισμένοι επειδή δεν βελτιώνονται αρκετά γρήγορα, αρχίζουν να αμφιβάλλουν τις δυνατότητές των ως κιθαρίστες ή νοιώθουν αποθαρρυμένοι ή θυμωμένοι με τον εαυτό τους όταν σκέφτονται πόσο καιρό χρειάζωνται να βελτιωθούν ως κιθαρίστες.

Μπωρείτε να ταυτιστείτε με αυτή τη κατάσταση; Εγώ σίγουρα μπορώ, επειδή μόλις περιέγραψα τον εαυτό μου πριν 15 χρόνια.

Υπάρχουν ειδικές αιτίες γιατί κιθαρίστες διέρχονται τέτοιες απογοητεύσεις. Κάτω ακολουθούν 11 βασικά λάθη τα οποία κάνουν κιθαρίστες επανειλημμένως και τα οποία πρέπει να αποφήγετε αδιάλλακτα.

  1. Διδάσκωντας τον εαυτό σας να πέζετε κιθάρα. Πολλά άτομα επιχειρούν να διδάξουν τον ευτό τους πως να παίζουν κιθάρα. Ναι, είναι αλήθεια ότι υπήρξαν μερικοί κατά «κάποιο βαθμό» αυτοδίδακτοι γνωστοί κιθαρίστες, αλλά δεν συνιστώ να ακολουθήσετε αυτή τη στρατηγική, ακόμη και αν ο αγαπητός σας κιθαρίστας ήταν ο ίδιος αυτοδίδακτος. Εάν είστε 100% σίγουρος ότι μπορείτε απο μόνοι σας να καταρτίσετε απόλυτα αποτελεσματική μάθηση και συστήματα εξάσκησης, τότε αυτό ειναι θαυμάσιο. Εάν όμως είστε σαν τους περισσότερους απο εμάς, κάνοντας το μόνοι σας είναι ο πιο δύσκολος, χρονοφάγος, αγχώδης και απογοητευτικός δρόμος για να μάθετε οτιδήποτε. Αυτό είναι ένα λάθος το οποίο θα έπρεπε να αποφύγετε. Μερικοί κιθαρίστες νομίζουν ότι θα εντυπωσιάσουν τους άλλους λέγωντας, «είμαι αυτοδίδακτος κιθαρίστας». Αυτή η ανακοίνωση ίσως εντυπωσιάσει λίγους άπειρους, αλλά το να είστε αυτοδίδακτος δεν είναι «έμβλημα τιμής». Προτημάτε να εντυπωσιάζετε άλλους με το παίξιμο της κιθάρας σας ή με μια ασήμαντη δήλωση σχετικα μαι το παίξιμο της κιθάρας σας; Δεν κριτικάρω αυτοδίδακτους κιθαρίστες, απλά δεν υπάρχει πλεονέκτημα με το να είστε αυτοδίδακτος... και όχι, δεν είναι αλήθεια ότι το να είμαστε αυτοδίδακτοι μας κάνει πιο «αυθεντικούς». Στην πραγματικότητα συνήθως το αντίθετο είναι αληθές.
     
  2. Λαβαίνωντας μαθήματα κιθάρας από αναποτελεσματικούς δασκάλους κιθάρας. Δυστυχώς οι περισσώτεροι δάσκαλοι ηλεκτρικής κιθάρας λαβαίνουν οι ίδιοι ΜΗΔΕΝ εκγύμναση όσον αφορά το πώς να διδάσκουν. Αυτό που είναι χειρότερο είναι το ότι η μεγάλη πλειονότητα των δασκάλων προσπαθούν λίγο ή και καθόλου να βελτιώσουν τις ικανότητες διδασκαλίας των. Θέλετε αποδείξεις; Xρησιμοποιείστε το εργαλείο λέξεων-κλειδιών του google. Εντάσσετε αυτήν την φράση-κλειδί: «βελτίωση των δεξιοτήτων διδασκαλίας της κιθάρας», «δεξιότητες διδασκαλίας κιθάρας» ή «εκγύμναση της διδασκαλίας για κιθάρα» και θα διαπιστώσετε ότι γίνονται λιγότερο από το 10 αναζητήσεις το μήνα γύρω από αυτό το θέμα στο google! Φυσικά υπάρχουν ορισμένοι άκρως αποτελεσματικοί δάσκαλοι ηλεκτρικής κιθάρας περίχωρα αλλά υπάρχουν ένα σωρό πιο πολλοί οι οποίοι είναι αναποτελεσματικοί. Εδώ θα βρείτε έναν δωρεάν οδηγό όσον αφορά το πώς να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ καλλών δασκάλων κιθάρας και δασκάλων μεσσαίας τάξης. Free Guide: How To Choose A Guitar Teacher
     
  3. Αναζητώντας νέες πληροφορίες για κιθάρα (τεχνάσματα- τρύκ, συμβουλές, tab) δίχως δοκιμαζμένη στρατηγική για την επίτευξη των ειδικών μουσικών στόχων σας. Χρειαζόμαστε πληροφορίες, συμβουλές, βοήθεια και μουσική για παίξημο. Αλλά δίχως δοκιμαζμένη στρατηγική διαδικασία μάθησης και διεργασία προπόνησης η οποία αρμόζει ειδικά για εσάς, για το δικό σας επίπεδο ικανότητας, το μουσικό στυλ σας και το τι θέλετε να είστε σε θέση να επιτελέσετε ως κιθαρίστας, οι απλές πληροφορίες δεν θα σας φέρουν στη θέση την οποία θέλετε να πετύχετε. Είναι καλύτερα πρώτα να αναζητήσετε βοήθεια για την ανάπτυξη μιας προσαρμοσμένης στρατηγικής ειδικά για εσάς, για να γίνετε καλύτερος κιθαρίστας. Όταν πια η στρατηγική έχει εγκαθιστεί μόνο τότε είναι καιρός να ασχοληθείτε με την εκμάθηση των σωστών πληροφορίών.
     
  4. Μη γνωρίζοντας συγκεκριμένα τι θέλετε να είστε σε θέση να παίξετε. Οι περισσότεροι κιθαρίστες δεν είναι αρκετά συνκεκριμένοι όταν σκέφτονται (ή όταν μιλάνε σε άλλους για αυτό) για το τι θέλουν να είναι σε θέση να παίζουν με την κιθάρα τους. Η εξήγηση, «θέλω να παίζω οτιδήποτε επιθυμώ», είναι πολύ ασαφής. Πως μπορείτε εσείς ή ο δάσκαλος κιθάρας σας να αναπτύξετε μια συγκεκριμένη και αποτελεσματική στρατηγική εξάσκησης κιθάρας εάν οι στόχοι σας δεν είναι συγκεκριμένοι; Είναι σαν να λέγατε ότι θέλετε να είστε απλά μεγάλος αθλητής – πώς είναι δυνατόν να εξασκηθείτε αποτελεσματικά με έναν τέτοιο νεφελώδη στόχο; Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να γίνετε πιο ταχοί, πιο ισχυροί, πιο ευέλικτοι ή οτιδήποτε άλλο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο αν πρώτα γίνετε συγκεκριμένοι, όπως για παράδειγμα το να πείτε, «θέλω να εξασκηθώ ως αρσιβαρηστής, ως δρομέας ή στο μπόντι-μπίλντινγκ». Σίγουρα μπορείτε να βελτιωθείτε ακόμα και χωρίς στρατηγική αλλά αυτό θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα είναι πολύ πιο αποθαρρυντικό. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε το στόχο σας αργότερα εάν ανακαλύψετε ότι θέλετε να κάνετε κάτι άλλο στη θέση του πρότου.
     
  5. Μη αρκετή επικέντρωση στα πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία αναφορηκά στο να γίνετε καλύτεροι κιθαρίστες. Έχετε πέσει στην παγίδα της εξάσκησης κιθάρας χωρίς επίκεντρο τα συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν γρήγορα να  βελτιώσουν το παίξιμο της κιθάρας σας; Πολλοί πραγματικά δεν καταλαβαίνουν και δεν εφαρμόζουν αυτό το σχέδιο με αρκετή λεπτομέρεια .... για παράδειγμα, έχω έναν μαθητή που ονομάζεται Μαρκ και που ο οποίος στο παρελθόν λάμβανε μαθήματα από έναν άλλο δάσκαλο. Ο Μαρκ μελετούσε «sweep picking arpeggios» με τον προηγούμενο δάσκαλό του και  έκανε κάποια σχετική πρόοδο. Ωστόσο ο Μαρκ δεν είχε καταλάβει σε τι "ειδικά" πράγματα χρειαζόταν να επικεντρωθεί αρχικώς, πριν από την προσπάθειά του να αντεπεξέρθει στα «sweep picking arpeggios» επάνω στα οποία εξασκώταν. Αυτό τον έσπρωχνε πίσω και τον έκανε να αισθάνεται πολύ απογοητευμένος. Ο προηγούμενος δάσκαλος του Μαρκ γνώριζε μόνο το πώς να «διδάσκει» arpeggios και γενικά σχέδια των sweep picking. Πράγματι δεν ήξερε πώς να «εξασκήσει» τον Μαρκ επικεντρώνοντας στα ανάλογα ειδικά πράγματα και το πως να ξεπεραστούν οι δησκολίες που ο Μαρκ αντιμετώπιζε. Αν θέλετε να δείτε ένα μικρό παράδειγμα πάνω σε αυτό ελέγξτε αυτό το σύντομο sweep picking video guitar lesson.
     
  6. Μια υπερβολικά εκτεταμένη επικέντρωση σε πράγματα που δεν βρίσκονται στο κέντρο των στόχων σας. Πέραν του ότι δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα πράγματα, πολλοί κιθαρίστες επικεντρώνονται γύρω απο «λάθος» πράγματα. Μερικοί ενθουσιώδεις κιθαρίστες είναι προσωρινά πορομένοι με πράγματα τα οποία όμως είναι περισπασμοί άλλων πραγμάτων τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο παίξημο της κιθάρας πολύ περισσότερο. Ένα παράδειγμα: Παλιά απογοητευόμουν και θύμωνα αν δεν μπορούσα να παίξω κάτι τέλεια – κλεινώμουν στο δωμάτιό μου λέγωντας «δεν πρόκειται να βγω από αυτό το δωμάτιο μέχρις ότου να καταφέρω αυτο το καταραμένο κομμάτι, ακόμη και αν μου πάρει τις υπόλοιπες 19 ώρες! Καθόλου διαλήματα! Καθόλου φαγητό! Καμία ανθρώπινη επαφή! Θα το καταφέρω!». Και πράγματι τα είχα καταφέρει. Επιφανειακά ίσως φαίνεται πως βρισκόμουν στον σωστό δρόμο και ότι η εξάσκησή μου ήταν σωστή... Αλλά στην πραγματικότητα δαπανούσα μόνο το χρόνο μου στη προσπάθεια να μην είμαι πλέον θυμωμένος και απογοητευμένος. Δεν επένδυα τον χρόνο εξάσκησής μου σοφά, με το να αφοσιώνωμαι στα πράγματα τα οποία ήταν τα ποιο σπουδαία στο να με κάνουν καλύτερο κιθαρίστα. Με άλλα λόγια, η επιμονή μου ήταν αξιέπαινη αλλά η στρατηγική μου όσον αφορά την επιτύγχανση μακροπρόθεσμων στόχων ήταν αδύναμη. Επέτρεπα να αποσπάτε η προσοχή μου. Σήμερα δεν κάνω το ίδιο λάθος πια και σας καλώ επίσης να το αποφεύγετε και εσείς! Δώστε σωβαρή έμφαση στα πράγματα που επί του παρόντος είναι πραγματικά σπουδαία για σας για το παίξιμο της κιθάρας. Αν δεν είστε βέβαιοι πώς να το κάνετε αυτό, αναζητίστε κάποιον αποδεδειγμένως έμπειρο δάσκαλο κιθάρας – σήμερα.
     
  7. Επικέντρωση στα ορθά πράγματα, αλλά με λάθος σειρά. Αυτό είναι ένα κοινό λάθος που ακόμη και πολλοί προχωρημένοι κιθαρίστες κάνουν και το οποίο προκαλεί μεγάλη σπατάλη χρόνου και απογοήτευση. Φανταστείτε ότι θέλετε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να δημιουργήτε τα δικά σας εξέχοντα σόλο πάνω στη κιθάρα. Ας υποθέσουμε ότι είστε αρκετά προηγμένοι για να κατανοήτε πραγματικά το σύνολο των πρωτευώντων και των δευτερευώντων στοιχείων σύνθεσης σόλο κιθάρας (ή ότι έχετε κάποιο δάσκαλο κιθάρας για να σας βοηθήσει). Πρέπει να μάθετε και/ή να εξασκήσετε κάθε ένα από τα πολλά στοιχεία, προκειμένου να δημιουργήτε εύκολα εξέχοντα σόλο τα οποία σας αρέσουν. Πού θα πρέπει να ξεκινήσετε; Τι θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρώτη, δεύτερη, τρίτη θέση; Ποια από αυτά τα πράγματα θα πρέπει να ασκείτε ταυτόχρονα; Πάντα υπάρχει μια συγκεκριμένη σειρά με την οποία τα μουσικά προσόντα θα πρέπει να μάθευτούν και να κατεχθούν για να ΕΚΡΑΓΟΥΝ οι μουσικές σας δεξιότητες. Δυστυχώς αυτή η σειρά είναι εντελώς διαφορετική για κάθε άτομο, στύλ μουσικής, μουσικό στόχο, σύναξη δεξιοτήτων και γνώσεων και έτσι δίνοντας ένα παράδειγμα εδώ θα ήταν άσκοπο. Η συμβουλή μου είναι να βρείτε τον καλύτερο δάσκαλο πουμπορείτε και να μελετήσετε μαζί του προκειμένου να έρθετε στη θέση να κάνετε ότι θέλετε με την κιθάρα πιο ταχύτερα και ευκολότερα.
     
  8. Μη απομονώνοντας προβληματικούς τομείς. Λίγοι κιθαρίστες σειδητοποιούν τα μικρά πράγματα τα οποία τους κρατούν πίσω από μεγάλα ενδεχόμενα. Επειδή οι μικρές ατέλειες μας φαίνονται ασήμαντες συχνά τις αγνοούμε. Η αλήθεια είναι ότι μικροί μεντεσέδες ανοίγουν μεγάλες πόρτες. Στο βίντεο που ανάφερα επάνω εξηγώ, πώς επιτρέπωντας στο πλεκτρόνι σας να χάσει την ορμή του όταν «δεν παίζετε» μια νότα στη κιθάρα θα κάνει το παίξιμό σας αργό και τσαπατσούλικο... πράγμα το οποίο θα σας κάνει να αισθάνεστε πολύ απογοητευμένοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ήμουν σίγουρος να αναφέρω αυτό το ειδικό θέμα που θα βοηθήσει να αποφύγετε αυτό το λάθος. Ρίξτε μια ματιά στο σύντομο sweep picking video guitar lesson για περισσότερες λεπτομέρειες.
     
  9. Εκμάθηση και εξάσκηση κιθάρας σε μια βήμα προς βήμα γραμμική διαδικασία. Σας φένεται η ακολοθούθηση μιας γραμμικής, βήμα προς βήμα προσέγγισης της μάθησης, της άσκησης και του ελέγχου της κιθάρας ως κοινή λογική και καλός τρόπος; Ναι, όντως σας φένεται ... Και για αυτόν το λόγο παίχτες της κιθάρας που ακολουθούν αυτή τη πορεία ΔΕΝ είναι μεγάλοι κιθαρίστες. Θέλω να σας φανερώσω ένα μυστικό των μεμυημένων. Η αλήθεια είναι ότι ακολοθώντας μια γραμμική προσέγγιση για την εκμάθηση κιθάρας, την εξάσκηση της κιθάρας και τον έλεγχο τη κιθάρας είναι ο ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ «ΚΑΛΛΟΙ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ» ΚΟΠΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ «ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ»... Αρχικά πίστευα ότι θα έγραφα ένα άρθρο σχετικά με αυτό το ένα μόνο σημείο αλλά νομίζω πως θα μάθετε για αυτή την έννοια καλύτερα σε άλλο ένα σύντομο βίντεο το οποίο κατέγραψα ενώ έκανα μια πρόσφατη tour (περιοδεία) ειδικής εκμάθησης κιθάρας πριν από μερικούς μήνες. Δείτε αυτό το δωρεάν δείγμα από τη ειδική εκμάθηση «Πως να αξιοποιείσετε το παίξιμο της κιθάρας». (How to Master The Guitar)
     
  10. Εξασκώντας την κιθάρα με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι αγαπημένοι σας κιθαρίστες εξασκούν την κιθάρα. Διαβάσατε ποτέ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αγαπημένοι σας κιθαρίστες εκμαθεύονται και στη συνέχεια προσπαθήσατε να επαναλάβετε την ίδια ρουτίνα εκμάθησης; Ναι, και εγω έχω κάνει αυτό το λάθος! Φαίνεται φυσικό να χρησιμοποιούμε ένα παρόμοιο χρονοδιάγραμμα εκμάθησης κιθάρας σαν αυτό το οποίο χρησιμοποιούν αγαμημένοι μας κιθαρίστες. Αυτό είναι ένα λάθος, διότι το τωρινό σας επίπεδο δεξιοτήτων και η μουσική σας γνώση είναι μάλλον πολύ διαφορετική από αυτήν του αγαπημένου σας παίκτη. Οι δικές του/της προκλήσεις και ανάγκες ενδέχεται να μην είναι οι ίδιες με τις δικές σας
    Επαγγελματίες κιθαρίστες εξασκούντε για διαφορετικούς λόγους από το ότι εξασκούντε οι περισσότεροι ερασιτέχνες παίκτες. Για παράδειγμα, πριν από την ηχογράφηση ενός νέου άλμπουμ η πρακτική εξάσκησή μου θα είναι πολύ διαφορετικη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από περιοδεία συναυλιών. Αφού βρίσκομαι σε περιοδεία η διαδικασία εξασκήσεώς μου αλλάζει και πάλι εντελώς. Τον υπόλοιπο καιρό του έτους το προγράμμα εξάσκησής μου αλλάζει εντούτοις και πάλι. Αυτό συμβαίνει γιατί σε κάθε περίπτωση οι προκλήσεις και οι στόχοι μου είναι εντελώς διαφορετικοί. Όταν οι μαθητές κιθάρας μου ρωτούν, «Τομ, πώς εξασκείσαι στη κιθάρα;», είμαι προσεκτικός να μην κάνω τους μαθητές μου να υποθέσουν ότι θα πρέπει να εξασκιθούν με τον ίδιο τρόπο όπως εγώ. Το χρονοδιάγραμμα και η στρατηγική της εξασκήσεως πρέπει να αναπτυχθούν γύρω από ΕΣΑΣ και μόνο! Εάν χρειάζεστε βοήθεια όσον αφορά τη δημιουργία του δικού σας χρονοδιαγράμματος εξάσκησης, στείλτε μου email άμεσα.
     
  11. Μαθαίνοντας από πάρα πολλές διαφορετικές πηγές πληροφοριών. Πάντα θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες μάθησης και διάφορετικοί δρόμοι τους οποίους μπωρείτε να λάβετε, αλλά είναι κρίσιμο το να μη συνχυστείτε με το να ακολουθείστε μία συμβουλή από ένα άτομο, μετά άλλη συμβουλή από κάποιο άλλο άτομο και στη συνέχεια να ακολουθήστε πάλι περισσότερους πόρους εκμάθησης από κάπου αλλού και ούτω καθεξής ... ενώ διαφορετικά άτομα μπορεί να έχουν κάποιες καλές ιδέες να προσφέρουν, το γεγονός είναι ότι περισπασμοί είναι μια μεγάλη αιτία για την οποία πολλοί κιθαρίστες οι οποίοι βρίσκονται ενεργά σε μάθηση, στην πραγματικότητα δεν προχωρούν μπρωστά γρήγορα... αυτοί οι άνθρωποι είναι πάντα απασχολημένοι ακολοθόντας εντελώς διαφορετικούς  πόρους διδασκαλίας, δασκάλους, φιλοσοφίες, εκπαιδευτικά βίντεο, δωρεάν online μαθήματα κιθάρας, αλλά όλα αυτά τους οδηγούν ένα βήμα προς τα εμπρός, στη συνέχεια δύο βήματα προς τα δεξιά, μετά ένα βήμα μπροστά, κατόπιν τρία βήματα στα αριστερά, στη συνέχεια ένα βήμα πίσω, μετά δύο προς τα δεξιά, ένα βήμα μπροστά και στη συνέχεια άλλο ένα βήμα προς τα αριστερά ...

Παρακάτο βλέπετε μια εικονογράφιση αυτού του γεγονότος. Η πρώτη διαδρομή είναι προφανώς ο πιο άμεσος τρόπος για να καταλήξετε στους στόχους σας. Η δεύτερη διαδρομή είναι η αναποτελεσματική προσέγγιση, συμπληρώμένη με πολλούς περισπασμούς που προέρχονται από διάφορες συμβουλές από πολλές πηγές:

Path To Guitar Playing Goals

Μόλις βρείτε μια αποτελεσματική στρατηγική για να γίνετε ο κιθαρίστας που θέλετε να είστε, μήνετε απόλυτα επικεντρωμένος σε αυτήν (εφόσον δεν αλλάξουν ενδιάμεσα οι στόχοι σας ριζικά)!! Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να έχετε ΈΝΑΝ πρωτεύον δάσκαλο κιθάρας που σας βοηθά να γίνετε ο μουσικός που πραγματικά θέλετε να είστε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνει να λάβετε συμβουλές και από άλλους ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να έχετε μία "πρωτογενή" πηγή πληροφοριών, εξάσκησης και καθοδήγησης, και να βλέπετε τις άλλες συμβουλές ως πρόσθετη πηγή, αλλά δεν θα πρέπει να αποσπάται η προσοχή σας από αυτές.

Κατεβάστε τον δωρεάν οδηγό How To Choose A Guitar Teacher για να βρείτε έναν δάσκαλο κιθάρας με αποδεδειγμένες στρατηγικές διδασκαλίας, αποδεδειγμένες στρατηγικές εξάσκησης και αποδεδειγμένα αποτελέσματα, έτσι ώστε να γίνετε ο τρομερός κιθαρίστας που θέλετε να είστε και να παίζετε κιθάρα με τον τρόπο που πάντα θέλατε.


Become a better guitarist by working with an online guitar teacher.

© 2002-2024 Tom Hess Music Corporation