Miten harjoitella maksiminopeuden saavuttamiseksi – Osa 1

by Tom Hess


Tämä aihe on liian laaja, jotta voisin sen käydä läpi yhdessä ainoassa artikkelissa. Saatuani sadoittain kysymyksiä nopeuden kehittämisestä näyttää siltä että artikkeli tästä aiheesta on enemmän kuin paikallaan. Itselleni on hyvin palkitsevaa sekä myös hauskaa auttaa edistyneitä soittajia tulemaan virtuooseiksi (kuten uskon sen olevan useimmille opettajille joiden oppilaat ovat hyvin edistyneitä).

Tyypillinen kysymys oppilaalta: Mitä tiettyä strategiaa minun tulisi käyttää nopeuteni kehittämiseen?

Vaikka vastaukseni vaihtelee henkilöstä riippuen (riippuen mm. siitä mitä tiedän kyseisen henkilön tämänhetkisistä taidoista ja tavoitteista), mutta yleisesti ottaen se on alla olevan strategian jonkunlainen variaatio.

Vaihe 1: Kun aloitat jonkun uuden tekniikan opettelemisen määrittele aluksi (metronomia käyttäen tietysti) se maksimi nopeus, jolla voit sillä hetkellä soittaa puhtaasti. Kirjoita tämä paperille muistiin harjoituskirjaasi.

Vaihe 2: Harjoittele 20-35% nopeudella maksiminopeudestasi. Tee näin viiden peräkkäisen harjoittelusession ajan. Vaikka haluaisit soittaa nopeammin älä kuitenkaan sorru siihen. Varmista että soitto sujuu edelleen puhtaasti. Mitään ylimääräistä jännitystä EI pitäisi ilmetä käsissä, ranteissa, hartioissa, kaulassa, päässä tai missään muualla. Katso ja tarkkaile ettei kumpikaan käsi tee mitään ylimääräisiä ja turhia liikkeitä soittaessasi. Joillekin kitaristeille tämä ensimmäinen vaihe voi olla hyvinkin tylsää aikaa. Mutta sinun TÄYTYY pysyä kärsivällisenä itsesi sekä prosessin osalta vaiheen ajan. Tämä on hyvin tärkeää! Jos hyppäät tämän vaiheen yli, saatat hyvinkin opettaa kätesi soittamaan väärin ja tehottomasti. Tässä vaiheessa kehität tarvittavaa lihasmuistia tekniikkaa varten. Jos opiskelet mainion kitaraopettajan johdolla, edistymisesi tulee olemaan huomattavasti nopeampaa, helpompaa ja parempaa kuin jos yrittäisit opiskella yksinäsi. Vasta kun vaihe 2 on hallussa kunnolla voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen eikä yhtään aiemmin! Aiemmin sanoin että sinun tulisi harjoitella näin viiden peräkkäisen harjoitussession ajan; se on vain yleinen ohjenuora. Oltuasi tässä vaiheessa 5 tuntia arvioi tilanteesi ja kehittymisesi uudelleen. Jos et ole vielä onnistunut tämän vaiheen opettelemisessa jatka harjoittelua 20-35% nopeudella ennen kolmatta vaihetta.

Vaihe 3: Harjoittele 50% maksiminopeudestasi. Tee näin kolmen peräkkäisen harjoitussession ajan. Jälleen kerran ole huolellinen että soitto pysyy puhtaana. Muista myös soittaa ilman ylimääräistä jännitystä missään kehossasi. Katso ja ole huolellinen ettei kumpikaan käsi edelleenkään tee mitään mitä niiden ei pitäisi tämän tekniikan aikana tehdä. Älä etene seuraavaan vaiheeseen ennen kuin tämä on hallussa (siinä voi mennä enemmän kuin 3 harjoitussessiota mutta ÄLÄ etene neljänteen vaiheeseen ennen kuin ne kolme on tehty).

Vaihe 4: Harjoittele 60-65% nopeudella maksiminopeudestasi. Tee näin kolmen peräkkäisen session ajan. Taas, ei turhaa jännitystä eikä turhaa liikettä.

Vaihe 5: Harjoittele 80% nopeudella maksiminopeudestasi. Tee tätä viiden session ajan.

Vaihe 6: Harjoittele 85% nopeudella ainoastaan seuraavan harjoitussession ajan.

Vaihe 7: Harjoittele 90% nopeudella maksiminopeudestasi seuraavan kymmenen harjoitussession ajan.

Vaihe 8: REVITÄ TÄYSILLÄ (suomeksi siis 100% maksiminopeudella) kokonaisen viikon ajan!

Vaihe 9: Reviteltyäsi viikon verran täysillä tarkista nyt mikä on uusi maksiminopeutesi (se tulee olemaan korkeampi kuin se oli viimeksi mitatessa).

Vaihe 10: Tässä vaiheessa sinulla pyörii kolmen erilaisen session jatkuva treenirutiini tällä tavoin: Sessio 1 = 60%, Sessio 2 = 85% ja Sessio 3 = 95%. Jokaisen harjoitussession lopussa REVITÄ (100%) parin minuutin ajan.

Kerran viikossa laske uudestaan missä maksiminopeutesi nyt on ja sovita metronominopeudet sitä vastaamaan.

Varoitus: ÄLÄ IKINÄ soita/treenaa soittoa jos tunnet kipua. Vakavia vammoja voi koitua seurauksena. Tämä ei ole vitsi, tunnen itse henkilökohtaisesti henkilöitä jotka ovat joutuneet juuri tämän takia leikkauttamaan kätensä ja/tai ranteensa!

Kuinka treenata maksiminopeuden saavuttamiseksi – Osa 2


Join me now and study electric guitar lessons online.

EmailForward this article to your friends

© 2002-2024 Tom Hess Music Corporation