Säveltäminen – Osa 3

by Tom Hess


The Secret To Adding Fire &
Emotion To Any Guitar Lick
The Secret To Adding Fire And Emotion To Your Guitar Playing e-Book
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-BOOK

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.

Artikkelin osassa 2 annoin lisää ideoita kappaleen kirjoitusprosessin aloittamisesta melodialla tai soinnuilla. Tässä artikkelissa pureudutaan yksityiskohtaisemmin muihin kirjoitusprosessin aloitustapoihin, joista kerroin osassa 1.

Oletkin varmaan jo huomannut, että nämä kolme artikkelia kappaleiden säveltämisestä ovat yksityiskohtaisempia kuin tyypilliset biisien tekemisestä tehdyt artikkelit tai jopa useimmat kirjat.

The Secret To Adding Fire &
Emotion To Any Guitar Lick
The Secret To Adding Fire And Emotion To Your Guitar Playing e-Book
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-BOOK

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.


Et ehkä ole vielä valmis kaikkiin esittämiini ideoihin tässä artikkelissa. Älä silti anna periksi, sillä saatat myöhemmin olla valmis näihin konsepteihin. Jos olet pysynyt kärryillä – hienoa! Toteuta näitä ideoita omassa musiikissasi kuten parhaaksi katsot.

 
Aloita rytmillä

Kombinaatiot

Yhdistä kaksi tai useampi rytminen idea yhdeksi ideaksi. Yhdistä kaksi suosikki rytmikuviotasi ja yhdistä ne.

Laajennetut rytmiarvot

Tee lyhyt yhden tahdin mittainen rytmikuvio. Kirjoita se paperille. Tämän jälkeen kasvata jokaista rytmistä tapahtumaa (nuottia tai taukoa). Tässä on esimerkki: oletetaan, että sinulla on tällainen rytmi: Yksi neljäsosanuotti, kaksi kahdeksasosanuottia, toinen neljäsosanuotti sekä neljä kuudestoistaosanuottia. Nyt ”laajenna” kaikkien näiden nuottien aika-arvoa tuplaamalla niiden kesto.

Muuta kaikki neljäsosanuotit puolinuoteiksi.
Muuta kaikki kahdeksasosanuotit neljäsosanuoteiksi.
Muuta kaikki kuudestoistaosanuotit kahdeksasosanuoteiksi

Yllä oleva esimerkki tuottaa rytmikuvion, joka on hitaampi ja kaksi kertaa pidempi, kuin alkuperäinen rytmi. Tapahtumien määrä sekä rytmikuvio ovat täsmälleen samanlaiset – uusi versio on vain hitaampi.

Vähennetyt Rytmiarvot

Tämä on sama konsepti kuin yllä, mutta tällä kertaa tehdään päinvastoin: lyhennetään jokaista rytmitapahtumaa. Tuloksena on sama rytmikuvio lyhemmillä aika-arvoilla ja nopeampana. Alla uudet aika-arvot käyttämällä edellistä esimerkkiä:
Muuta kaikki neljäsosanuotit kahdeksasosanuoteiksi.
Muuta kaikki kahdeksasosanuotit kuudestoistaosanuoteiksi.
Muuta kaikki kuudestoistaosanuotit kolmekymmentäkaksisosanuoteiksi.

Edelliset esimerkit ovat melko yksinkertaisia, sillä käytimme vain tuplausta ja puolitusta. Lisäksi voitaisiin vaikkapa lisätä piste jokaisen aika-arvon perään, tai muuttaa aika-arvot trioleiksi. Myös näihin voidaan käyttää laajennus ja vähennys ideaa.

Poistava rytminkuvion luonti

Kirjoitin kaksiosaisen artikkelin Luovuus ja ilmaisu. Osassa 1 kerroin ”Tuhoava luonti” konseptista, joka on mielestäni erittäin kiehtova aihe. En tarkoituksellisesti antanut esimerkkejä tästä prosessista tuossa artikkelissa, koska tällä tavalla voitte harkita konseptia rauhassa ja miettiä persoonallisia soveltamiskohteita. Tämä työskentelytapa on ollut erittäin hyödyllinen minulle. Kirjoitin osan kaikkein monimutkaisimmista rytmisistä ideoista Hess Opus 2 CD:lle käyttäen tätä konseptia. Suosittelen, että luet artikkelin Luovuus ja ilmaisu - Osa 1, ennen kuin jatkat tämän artikkelin lukemista.

Tässä on esimerkki tuhoavasta luonnista. Hae lyijykynä, kumi ja paperia. Kirjoita kolmekymmentäkaksi 16:sta osa nuottia (4/4 -osa tahtilajissa tämä tarkoittaa kahta 16:sta osa nuoteista muodustunutta tahtia). Poista satunnaisesti 7 (11, 14, tai mikä tahansa määrä) 16:sta osanuottia. Soita syntynyt rytmikuvio instrumentillasi. Voit myös käyttää rumpukonetta tai tietokonetta. Jos syntynyt rytmikuvio ei mielestäsi onnistunut, poista lisää nuotteja - tai lisää niitä - tai muuta nuottien järjestystä. Voi soveltaa aikaisemmin esitettyjä rytmin muokkaus ideoita uuteen rytmikuvioon. Ota käyttöön rytmikuvion laajennus tai vähennys, soita rytmi takaperin, yhdistele ideoita - mahdollisuudet ovat rajattomat. Rytmikuviot saattavat tuntua oudoilta, mutta se saattaa johtua vain siitä, että sinulla ei vielä ole mielekästä melodiaa niitä varten. Aloita siis uusien melodioiden, sointukiertojen, riffien jne. säveltäminen näitä uusia rytmejä varten. Vasta sitten tiedät todellisen käyttökelpoisuuden.

Säveltäminen - Osa 1
Säveltäminen - Osa 2
Säveltäminen - Osa 4
Säveltäminen - Osa 5
Luovuus ja ilmaisu – Osa 1
Luovuus ja ilmaisu – Osa 2Join me now and study electric guitar lessons online to improve your guitar playing and become a great songwriter.

  Forward this article to your friends

© 2002-2024 Tom Hess Music Corporation