Gitaarsolo Les: Hoe Kan Ook Jij Fantastische Gitaarsolo's Creëren

door Tom Hess


The Secret To Adding Fire &
Emotion To Any Guitar Lick
The Secret To Adding Fire And Emotion To Your Guitar Playing e-Book
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-BOOK

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.

Het is niet wat je speelt, maar hoe je het speelt.

Er zijn heel wat manieren om gitaarsolo’s te spelen. De meeste gitaristen focussen op ‘wat te spelen’ in plaats van ‘hoe te spelen’. Het is een feit dat de nuances van frasering (‘hoe’ de noten worden gespeeld) dikwijls belangrijker zijn dan de keuze van de noten zelf. Hoe dikwijls heb jij iemand een solo horen spelen zonder gevoel? Meestal was er niets mis met de keuze van de noten. De solo had een gebrek aan emotie en was niet interessant omdat de ‘frasering’ ondermaats was.

Gitaar Frasering is één van de meest belangrijke aspecten van gitaarsolo’s, maar toch slagen er maar enkele gitaristen erin om dit sleutelelement te ontwikkelen.

The Secret To Adding Fire &
Emotion To Any Guitar Lick
The Secret To Adding Fire And Emotion To Your Guitar Playing e-Book
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-BOOK

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.


Eén van de beste manieren om betere gitaarsolo’s te leren spelen, is luisteren naar jouw favoriete zangers. Eind jaren 1990 begon ik de zanglijnen van mijn favoriete zangers te bestuderen. Ik leerde op gitaar elke nuance van hun vocale frasering en vibrato… en bovenal de muzikale context waarin ze die diverse vocale frasering en vibrato keuzes maakten, wanneer ze zongen. Zangers beschikken niet over het arsenaal aan mogelijkheden die de gitaar heeft te bieden, maar ze beschikken wel over een natuurlijke aanleg waarmee ze met gemak dingen kunnen doen die niet alledaags (maar wel mogelijk) zijn op gitaar.

Trending Articles:
Guitarist Playing GuitarImprove Your Lead Guitar Skills
Learn what steps you must take
t
o become a great lead guitarist.

Guitar Playing PictureStart Writing Great Guitar Solos
Discover how to write your own great sounding lead guitar solos.

Picture Of Guitarist Playing GuitarGet 10 Powerful Guitar Solo Tips
Use these soloing tips to instantly improve your lead guitar playing.
Luister naar jouw favoriete zangers en merk het verschil op tussen hun vocale frasering (‘hoe’ ze de noten en de tekst zingen) en jouw frasering op gitaar (‘hoe’ jij de noten en melodieën speelt). Luister dan zorgvuldig naar hoe deze zangers hun zinnen construeren en vergelijk dit met hoe jij jouw solo creëert. Wanneer je goed oplet, zul je waarschijnlijk enkele interessante dingen vaststellen. Dit kan mogelijk één van de beste gitaarlessen worden die je ooit zal hebben. Het kan een echte openbaring worden die er kan voor zorgen dat je heel wat nieuwe ideeën ontdekt die je kan gebruiken om je eigen fantastische solo’s te creëren.

Laten we nu meteen een gitaarsolo les houden…

Hier zijn drie technieken die je kan leren en onmiddellijk kan implementeren zodat je vanaf nu steeds betere gitaarsolo’s kan creëren.

Uitgestelde Vibrato: Luister naar hoe dikwijls zangers een noot zingen (in begin zonder vibrato) en dan geleidelijk aan de noot laten vibreren. Het overgrote gedeelte van gitaristen doet dit niet wanneer ze soleren; ze passen de vibrato onmiddellijk toe. Hoewel dit ook goed kan klinken, zal het snel vervelen wanneer je het altijd onmiddellijk toepast. Dus speel een noot op jouw gitaar, laat ze even uitklinken (zonder vibrato) en pas dan vibrato toe. Omdat je een meer ‘vocale manier van gitaarspelen’ hanteert, zal je merken dat de noot die je net hebt gespeeld ook langer zal uitklinken. (meer details in de video hieronder).

Beweging Tussen Noten: Zoals je weet, kan men op een piano de noten niet ‘benden’. Zangers ‘benden’ noten regelmatig in beide richtingen (naar boven of beneden in toon), hoewel naar beneden ‘benden’ het meest voorkomt. Gitaristen benden noten regelmatig, maar in 99% van de gevallen benden ze alleen maar naar boven (in toon).
(meer details in de video hieronder).

Gevoelsmatige Emotionele Expressie: Dikwijls manipuleren zangers intuïtief  spanning en dissonantie. Ze zingen bijvoorbeeld de 9de noot van een akkoord omdat het een zeer specifiek emotioneel gevoel oproept. De meeste (niet jazz) gitaristen zouden intuïtief de grondtoon spelen wanneer ze een solo spelen (vooral op het einde van een melodie). Dit gebeurt omdat gitaristen meestal aan patronen en posities in toonladders denken. En daarom is het oor getraind om ‘de consonante noten te vinden’ bij het begin en einde van elke phrase wanneer ze een gitaarsolo creëren (of improviseren). Zangers hebben geen ‘patronen’ of ‘posities’ waaraan ze moeten denken. Ze zijn gefocust op hun intuïtie – de emotionele kenmerken van elke noot die ze zingen. Dit resulteert in meer natuurlijke opties voor de zanger (in vergelijking met veel ‘onervaren’ gitaristen), vooral bij het begin en einde van elke phrase.

Bekijk onderstaande video om exact te begrijpen wat ik bedoel en beluister een live demonstratie van elk van deze technieken.

Kijk naar mijn 10 Gratis Gitaar Solo Tips om jouw gitaarspel een nog grotere boost te geven.
Learn about online guitar lessons.
 

© 2002-2024 Tom Hess Music Corporation