Miten tulla ammattikitaristiksi ja muusikoksi ~ Faktat ja myytit - Osa 1

Tom Hess


IS YOUR MUSIC CAREER ON
THE RIGHT TRACK?
Free Music Career Test
Free Music Career Test
Free Music Career Test


Take It Now

“Miten tulla ammattikitaristiksi ja muusikoksi?” Vastaus tähän kysymykseen on suurimmalle osalle meistä mysteeri. Perinteisesti tähän kysymykseen on tarjottu kolmea eri vastausta. Minä kutsun niitä MYYTEIKSI! Tässä ne ovat, valheellisin ensimmäisenä.

MYYTTI numero 1: Jos tietäisimme miten tulla ammattilaiseksi, me kaikki olisimme jo ammattilaisia.

MYYTTI numero 2: Sinulla täytyy olla tuuria, jonkun täytyy löytää sinut ja sinun täytyy olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

MYYTTI numero 3: Sinulla täytyy olla lahjakkuutta ja suhteita alan avainhenkilöiden kanssa.


IS YOUR MUSIC CAREER ON
THE RIGHT TRACK?
Free Music Career Test
Free Music Career Test
Free Music Career Test


Take It Now

Lukioikäisinä, kuten suurin osa kitaraa soittavista tietämättömistä teini-ikäisistä, minä ja ystäväni uskoimme, että nämä ns. vastaukset olivat oikea tapa toteuttaa haaveemme: levyttää levyjä, keikkailla ympäri maailmaa, elää rokkitähden elämää jne. Koska meillä ei ollut hajuakaan miten musiikkiteollisuus oikeasti toimi, nämä kommentit omilta vanhemmiltamme ja muilta aikuisilta ympärillämme (jotka eivät itsekään tienneet mitään oikeasta musiikki- bisneksestä) kuulostivat hyvinkin loogisilta meidän korviimme.

Lisäksi, että tein kaiken sen mitä musiikkia opiskelevat yleensä tekevät (käydä kitaratunneilla, lukea musiikista, kuunnella musiikkia, harjoittaa instrumenttitaitoja, jammailla ystävien kanssa, perustaa yhtye ja unelmoida läpimurrosta) ymmärsin, että siihen tarvitaan muutakin. Pyrin selvittämään miten tulla ammattilaiseksi, miten luoda onnea, miten tietää missä oikea paikka ja aika on ja miten päästä sinne, miten tulla löydetyksi, miten kehittyä paremmaksi nopeammin ja miten luoda yhteydet avainhenkilöihin alalla.

Helpoin tehtävä oli kehittyä paremmaksi nopeammin, sillä minulla oli todella hyvä opettaja. Hänen avullaan kehitykseni nopeutui dramaattisesti. Kaikki muut asiat näyttivät olevan ulottumattomissa, eikä asiaa helpottanut, että asuin kaukana kaikista Amerikan musiikkikeskuksista. Suurin havaitsemani haaste oli, että kaikki tarvitsemani ei olekaan minun kontrolloitavissa (näin siis luulin). Todellisuudessa minun suurin ongelmani olikin väärien asioiden tavoittelu (ja vielä väärässä järjestyksessä).

Palataanpa takaisin myytteihin ja näemme miksi ne eivät päde lainkaan.

MYYTTI numero 1: Jos tietäisimme miten tulla ammattilaiseksi, me kaikki olisimme jo ammattilaisia.

Tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Maailmassa on tänäkin päivänä miljoonia kitaristeja, jotka kaikki unelmoivat ammattilaisuudesta, menestyksestä, kuuluisuudesta tai jostakin muusta. Nyt kun ammattilaisena todellakin tiedän mitä tarvitaan ammattilaisuuteen, tiedän myös, että suurin osa ihmisistä ei ole valmiita tekemään kaikkea mitä siihen tarvitaan. Monet puhuvat ja unelmoivat ammattilaisuudesta ja osa jopa yrittääkin, mutta harva omaa tahdon ottaa tarkasti määriteltyjä, johdonmukaisia sekä eteenpäin vieviä intensiiviä tekoja pitkällätähtäimellä. Tämä on myös suurin syy siihen miksi useimmat amerikkalaiset eivät ole varakkaita vaikka näin haluaisivatkin. Heillä kaikilla (Amerikkalaisilla siis) on mahdollisuus halutessaan tulla hyvätuloisiksi. Ongelmana ei ole ettemme tietäisi mitä tulisi tehdä. Useimmilla ihmisillä suurin ongelma on, että he eivät ole päättäneet tehdä tarvittavia asioita, vaikka tietäisivätkin mitä tulisi tehdä ja miten.

MYYTTI numero 2: Sinulla täytyy olla tuuria, jonkun täytyy löytää sinut ja sinun täytyy olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Sattuma/tuuri… voisin keskustella tästä aiheesta useita tunteja, mutta kerronkin vain tämän:

“Tuuri on suunnittelun ylijäämä”
ja
”Onnea voidaan luoda, suunnata, manipuloida ja kontrolloida” (ainakin tämän artikkelin aihepiiriä koskien)

 

On erittäin, erittäin helppoa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Oletko koskaan kuullut musiikkiteollisuuden tai levy-yhtiöiden sovituista esittelyistä? Nämä ovat tapahtumia, joita järjestetään ympäri maailmaa, joihin SINÄKIN voit osallistua, yleensä hyvin pientä maksua vastaan. Voit tuoda kappaleitasi, cd -levyjäsi jne. ja antaa niitä tuottajille, julkaisijoille, kustantajille, levy-yhtiöiden edustajille jne.

Mutta ennenkuin liikaa innostut näistä mahdollisuuksista, sinun on hyvä tietää, että vain murto-osa tapahtumiin osaaottavista muusikoista saa niistä yhtään mitään irti. Miksi? Miten se on mahdollista? Selvästikin monet kyvykkäät ja lahjakkaat ihmiset ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Joten miksi on niin että vain harva saa jotakin merkittävää tapahtumaan tavattuaan alan avainhenkilöitä? Ajattele vastausta tähän itseksesi ennen kuin luet eteenpäin.

Oliko vastauksesi kenties tämän kaltainen?: “Ehkäpä levy-yhtiöt, tuottajat, jne, etsivät vain esim. kahta henkilöä tai yhtyettä. Jos osallistuvia henkilöitä tai yhtyeitä sata, niin 98 % palaa kotiin tyhjin käsin.” Siltähän tämä äkkiseltään näyttäisi, mutta onko asia todella näin????? Ei ole!

Yleensä musiikkiteollisuuden ihmiset ovat niitä jotka menevät kotiin tyhjin käsin. He tapaavat paljon muusikoita ja voivat halutessaan olla ryhtymättä yhteistyöhön näiden kanssa. On myös hyvä tietää, että musiikkiteollisuus janoaa uusia kykyjä ja heidän musiikkiaan. Monet näihin tapahtumiin osallistuvista musiikoista ovat hyvin lahjakkaita ja heillä on tarjota täydellisesti markinoitavaa musiikkia. Näyttää siis siltä, että palaset loksahtavat kohdilleen ja sopimuksia voitaisiin tehdä. Näin tämä ei kuitenkaan toimi, sillä asia se ei usein ole näin yksinkertaista. Musiikki-yhtiöt eivät halua investoida satojatuhansia dollareita artistin tai yhtyeen uraan elleivät ole TÄYSIN VARMOJA siitä, että saavat rahallisen ja ajallisen sijoituksensa moninkertaisena takaisin. Totuus siis paljastuu. Se kuuluu: On erittäin riskialtista investoida suuria summia rahaa ihmisiin. Musiikkiyhtiöt investoivat SINUUN - eivät vain tekemääsi musiikkiin. Heidän täytyy olla vakuuttuneita siitä, että investointi SINUUN tuo kasoittain rahaa ja vieläpä pienimmällä mahdollisella riskillä. Toki kustantajat haluavat hyviä kappaleita ja levy-yhtiöt hyvää musiikkia ja hyviä muusikoita, mutta ennen kaikkea he haluavat löytää ”oikeat ihmiset”. Tämä ei välttämättä tarkoita, että muusikon pitäisi olla tunnettu.

Annan hyvin yksinkertaisen esimerkin. Oletetaan, että meillä on erittäin pätevä muusikko erinomaisessa yhtyeessä ja heillä on todella hyviä kappaleita. Lisäksi yhtyeellä on vahva alueellinen kannatus ja kunnioitettava määrä jo myytyjä levyjä - yhtyeelle joka on ilman levy-yhtiön tukea. Nyt oletetaan, että kappaleista päävastuussa oleva lauluntekijä ja laulaja ovat huume addiktoituneita. Laita itsesi managerin, tuottajan tai levy-yhtiön asemaan. Olisitko itse valmis investoimaan $450,000 dollaria yhtyeeseen, jolla on merkittäviä kappaleita sekä hyvä paikallinen kannatus, jos yhtyeellä ei ole henkinen puoli kunnossa? Minä en, eikä suurin osa nykypäivän yhtiöistä myöskään investoisi tähän yhtyeeseen. Vuosikymmeniä sitten jotkut levy-yhtiöt investoivat tämän tyyppisiin ihmisiin. Levy-yhtiöt menettivät sijoituksensa ennen pitkää yhtyeessä olevien ihmisten ongelmien takia. Tämä oli äärimmäinen esimerkki, mutta havainnollistaa miten ihmisistä (muusikoista) aiheutuvat riskit voivat tuhota mahdollisuudet sopimukseen kokonaan.

Useista syistä johtuen nykypäivin levy-yhtiöillä on yhä vaikeampi tehdä rahaa musiikkiteollisuudella. Tämä on tarkastelemisen arvoinen aihe, mutta on liian suuri aihe tähän artikkeliin. Pääsääntö levy-yhtiöiden etsittäessä muusikoita yhteistyötä varten on, että musiikkibisnes keskittyy moneen muuhunkin asiaan, jotka menevät paljon syvemmälle kuin muusikon musikaaliset taidot, yhtye, kappaleet tai levytykset. Monet muusikot eivät ymmärrä miksi heidän viimeisin CD ei herätä musiikkiteollisuudessa kiinnostusta, vaikka kappaleet ja levytykset olisivatkin ällistyttävän hyviä.

Tuottajat, kustantajat, levy-yhtiöt ja johtajat janoavat uusia kyvykkäitä yhtyeitä, lauluntekijöitä ja laulajia. Jos kaikki 100 muusikkoa tapahtumassa olisivat ideaaleja pakkauksia musiikkiteollisuuden silmin, kaikille 100:lle olisi tarjottu monenlaisia mahdollisuuksia.

Virhepäätelmä: Kilpailu on liian kovaa ja rokkitähdeksi haluavia muusikoita on liikaa. Todellisuus: Levy-yhtiöillä EI OLE liikaa muusikoita mistä valita. Todellisuudessa ei ole tarpeeksi muusikoita, joilla olisi “koko paketti kasassa”. Tämä ”koko paketti” sisältää paljon enemmän kuin musiikkisi, yhtyeesi tai kappaleesi. Salaisuus, mikä puuttuu useimmilta muusikoilta, on mitä heillä on tai ei ole mielissään. Joan of Arc sanoi kerran, “Kaikki kamppailut voitetaan tai hävitään ensiksi mielessä”. Tämä pätee kenties paremmin nykypäivänä hänen aikoihinsa verrattuna.

MYYTTI numero 3: Sinulla täytyy olla lahjakkuutta ja suhteita alan avainhenkilöiden kanssa.
Vastaukseni on periaatteessa samanlainen, kuin myytti numero 2:n kohdalla. Lisään kuitenkin tämän ajatuksen kontakteista: Levy-yhtiön edustajat, yritys johtajat, johtajat, tuottajat ja kustantajat tuntevat tuhansittain muusikoita ja ovat tavanneet tuhansittain lisää elämänsä varrella. Jonkun toisen ”tunteminen” ei merkitse yhtään mitään - paitsi jos seuraavat kaksi perusasiaa ovat myös läsnä samanaikaisesti:

 

  1. Sinulla on jonkinasteinen ystävyyssuhde kyseisen henkilön kanssa (tunteminen ei pelkästään riitä - he tuntevat tuhansia muitakin).
  2. Olet “oikea henkilö”. Aivan, tämä sisältää, että sinulla on musiikillisia kykyjä, mutta kuten edellä totesimme, ”oikea henkilö” sisältää paljon muutakin kuin musiikin. Levy-

yhtiöille on oltava ilmiselvää, että heidän investointi SINUUN on turvallinen, varma ja erittäin kannattava.

Meni useampi vuosi ennen kuin ymmärsin nämä tosiasiat. Tietenkin poikkeuksiakin löytyy. Mitä kauemmaksi ajassa katsomme, sitä enemmän saatamme näitä poikkeuksia löytää. Musiikkiteollisuus on äärimmäisen erilainen nyt, kuin mitä se oli 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla - ja jopa verrattaessa 2-4 vuotta tämän vuosikymmenen alusta. Se on kehittynyt nopeasti ja pelin luonne on muuttunut dramaattisesti. Oleellisin muutos alalla joka sinun tulee muusikkona ymmärtää sisältää seuraavat:

  1. Yhtiöt ovat yhä haluttomampia ottamaan merkittäviä riskejä verrattuna menneisiin aikoihin.
  2. Kaikkien yhtiöiden suurin riski on investoida ihmisiin (muusikoihin ja yhtyeisiin).

Tämä on ensisijainen syy siihen miksi tärkein prioriteettini Music Careers Mentoring Program -ohjelmassani on kehittää muusikoiden mieli kohti “oikea henkilö” määritelmää. Sitten (ja vasta sitten) keskitymme muihin taitoihin ja työkaluihin, joilla kehitetään muusikon tulevaa/nykyistä uraa.

Joten neuvoni teille, jotka haluavat muusikon uran:

  1. Keskitä mielesi ja keskity siihen mitä sinulla on tarjottavana alalle. Keskity kaikkiin mahdollisiin osa-alueisiin persoonallisuudessasi, tavoitteissasi, teoissasi, tai tilanteissa, mitkä varmistavat pyrkimyksesi.
  2. Kehitä jatkuvasti biisinteko-/sävellystaitojasi.
  3. Opiskele alaa ja jätä alan ulkopuolella olevien neuvot omaan arvoonsa (he jotka eivät ole itse kokeneet alaa eivät tiedä mitään mistä puhuvat). Jos haluat keikkailla ympäri maailmaa, jätä ne neuvot omaan arvoonsa, jotka tulevat henkilöiltä jotka eivät ole keikkailleet maailmalla. Jos tavoittelet levyjen myyntiä maailmanlaajuisesti, älä kuuntele niitä, jotka eivät ole tehneet levyjä myytäväksi ympäri maailmaa. Tämän takia musiikkiteollisuuden opiskelu yliopistossa on yleensä huono ajatus, koska useimmat professorit eivät ole ammattimuusikoita tai edes ikinä olleet sellaisia. Siitä johtuen he opettavat yliopistossa, eivätkä ole kiertueella Euroopassa, Etelä-Amerikkassa tai missään muuallakaan – itse elämässä sitä elämää josta puhuvat. Tähän on olemassa joitakin harvinaisia poikkeuksia ja saatat löytää professorin joka on itse kokenut kaikki ne asiat joista hän tunneillaan puhuu.
  4. Sinun on oltava varma siitä MIKSI sinä haluat tulla ammattimuusikoksi. Tämä saattaa vaikuttaa turhalta neuvolta, sillä jokainen meistä ajattelee tietävänsä miksi haluamme mitä haluamme. Jokatapauksessa, syvemmällä inhimillisyyden tasolla ihmiset yleensä haluavat enemmän kuin miltä päällepäin näyttää. Löydät lisää tästä viimeisestä väittämästä lukemalla edellisen artikkelini Tee Testi.


Discover the best way to achieve success in the music business.

© 2002-2023 Tom Hess Music Corporation