Miten tulla ammattikitaristiksi & muusikoksi – Osa 4 ~ ”Menestyminen"

Tom Hess


HOW TO GET MORE GIGS AND
EARN A LOT MORE MONEY
PLAYING LIVE
How To Get More Gigs And Earn A Lot More Money Playing Live Guide
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-GUIDE

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.


Etkö haluaisikin ”menestyä” musiikkibisneksessä? Tuntuuko lähes mahdottomalta saada tämä aikaiseksi? Kuvitellut todellisuudet musiikkialasta saavat näyttämään siltä, että ala on liian karu, riskialtis, vaikea ja epävakaa, jotta tuottoisaa pitkän aikavälin työtä voisi edes kuvitella.

Myytti:

Usein uskotaan, että on vain kaksi mahdollista lopputulosta pyrkiessäsi ammattimuusikoksi:

Joko menestyt… tai et menesty.

Toisin sanoen sinusta joko tulee menestyksekäs ”tähti” ja tienaat paljon rahaa keikkailusta ja maailmanlaajuisista levymyynneistä (tätä useimmat ihmiset tarkoittavat kun he puhuvat ”menestyksestä” musa-alalla) tai olet kirottu olemaan ”nälkäänäkevä muusikko” yrittäessäsi saada kokoon edes kuukauden vuokrarahat ja elät karua elämää.

Tällainen ajattelutapa (uskominen yllä olevaan myyttiin) on aivan sama kuin uskoisit yhteiskunnassamme olevan vain rikkaita ja köyhiä (eikä mitään siltä väliltä). On totta että joskus näinkin on ollut, mutta me kaikki tiedämme että tänä päivänä omassa yhteiskunnassamme on olemassa valtava ”keskiluokka”, johon useimmat ihmiset kuuluvat.
HOW TO GET MORE GIGS AND
EARN A LOT MORE MONEY
PLAYING LIVE
How To Get More Gigs And Earn A Lot More Money Playing Live Guide
ENTER YOUR NAME AND
EMAIL TO GET ACCESS
FREE E-GUIDE

By submitting your info, you agree to send it to Tom Hess Music Corporation who will process and use it according to their privacy policy.

Mitä oikein tarkoittaa ”menestyminen”?

Anna kun vastaan tuohon esittämällä sinulle pari kysymystä:
 
 1. Onko menestyminen sitä että on oltava rikas ja kuuluisa? Jos näin on, kuinka rikas ja kuuluisa täytyy olla että voi sanoa ”menestyneensä”?
 2. Vai onko ”menestyminen” sitä että musiikista saamasi tulot riittävät kaikkiin haluamiisi soittokamppeisiin?
 3. Vai onko ”menestyminen” sitä, että tulosi musiikista ovat sen suuruiset jotta voit sanoa hyvästit päivätyöllesi (ja silti onnistut ylläpitämään nykyisen elämänlaatusi)?

Totuus:

Totuus on, että musiikkiala on rakenteeltaan hyvin samanlainen kuin meidän nykyinen yhteiskuntamme:
 
 1. On rikkaita ihmisiä (johon kuuluu mm. menestyksekkäitä muusikoita ketkä kiertävät kiertueillaan ympäri maailmaa ja joilla on hyvin varteenotettavat myyntiluvut joko kotimaassa tai maailmanlaajuisesti).
 2. On lähes varattomia ihmisiä, kuten nämä ”nälkäänäkevät muusikot”, jotka yrittävät vain pysytellä hengissä. Nämä ihmiset pyrkivät alalle ilman mitään hajua mistään.

  Ja nyt, totuus:
    
 3. Musiikkialalla on VALTAVAN suuri keskiluokka. Suurin osa ammattimuusikoista EI OLE rock tähtiä EIVÄTKÄ MYÖSKÄÄN nälkäänäkeviä muusikoita. Useimmat alan ammattilaiset elävät suhteellisen turvallista elämää.

Aivan, tämä ei ole painovirhe. Suurin osa ammattimuusikoista kuuluu juuri tuohon keskiluokkaan.

Useimmilla ammattilaisilla ei ole kulta- tai platinalevyjä seinäkoristeina. Useimmat heistä eivät keikkaile maailmanlaajuisesti eivätkä myöskään soittele pimeissä baareissa huonoimmassa kaupunginosassa 20 ihmiselle. Useimmat heistä eivät joudu elämään minimipalkalla saadakseen vuokransa maksettua.

Odotas hetki, mitäs tämä oikein tarkoittaa!?

Etkö ole kuullut tästä aikaisemmin? Useimmat meistä eivät osaa hahmottaa KOKONAISKUVAA alasta ja kaikista niistä tavoista, joilla voisi ansaita todella hyvin ilman että on kuuluisa. Se, miksi et juuri kuule menestystarinoita keskiluokalta (tai edes ylemmältä keskiluokalta) johtuu pääasiassa kahdesta syystä:
 
 1. Musiikkilehdistöä ei kiinnosta pätkääkään kirjoittaa kyseisestä aiheesta (kuuluisammat muusikot kun myyvät enemmän lehtiä). Kummastako itse lukisit mieluummin: Steve Vai:sta, joka tienasi 4.5 miljoonaa dollaria tekemällä useita hyviä valintoja uransa alussa, vai John Doe:sta, joka tienaa $90,000 vuodessa muusikkona?
 2. Keskiluokan ammattilaiset eivät tyypillisesti ole kiinnostuneita kertomaan koko muulle kansalle (johon kuuluvat mahdolliset kilpailijat) kuinka he onnistuvat tienaamaan hyvän ja turvallisen rahamäärän ja elämään haluamaansa elämää.

Hiljainen enemmistö:

Keskiluokan ammattilaiset, jotka tienaavat hyvin muusikkona ja heidän tulonsa ovat turvatut, ovat musiikkialan hiljainen enemmistö. He ovat juuri ja juuri piilossa näkökenttämme alla, lähestulkoon näkymättöminä suurelle yleisölle (jotka sen sijaan lukevat rikkaista ja kuuluisista super-tähdistä). Useimmiten nämä ihmiset myös tajuavat, että ideat joilla näin hyvä, antoisa ja mukava elämäntyyli rakennetaan (johon siis sisältyy hyvin tienaaminen) eivät loppujen lopuksi ole kovin mutkikkaita. He ymmärtävät myöskin sen, että jos yhä useampi muusikonalku huomaisi kuinka homma toimii, se saattaisi lisätä kilpailua. Tästä johtuen useimmat ammattilaiset ovatkin pidättyväisiä kertomaan mitä ja miten he tekevät asioita. Tämähän on ymmärrettävää, sillä näiden ihmisten (ainakin osan) täytyy pitää elantonsa turvattuna.

Mitä tehdä seuraavaksi?

Sanomattakin on selvää, että lista tehtävistä asioista on paljon pitempi kuin alla oleva lista. Tästä artikkelista (johon alapuolella oleva lista sisältyy) on hyvä lähteä liikkeelle. Ehdotan, että teet seuraavaksi näin:
 
 1. Pyri ymmärtämään, että on olemassa suuri muusikoiden keskiluokka, joka tienaa turvallisesti elannon muusikkona (ja työskennellessä musiikkiin liittyvissä töissä).
 2. Pyri ymmärtämään, että musiikkialalla on sekä vakaita että epävakaita alueita. On olemassa riskialttiita sekä suhteellisen turvallisia alueita. On mahdollista ottaa osaa kumpaankin alueeseen, kaikki ei ole sekä riskialtista eikä epävakaata.
 3. Aloita itsestäsi. Lisää tästä aiheesta löydät lukemalla aikaisemmat artikkelini: Osa 1, Osa 2 ja Osa 3.
 4. Aloita lopusta. Lue myös artikkelini Aloita lopusta
 5. Omistaudu täydellisesti tavoitteellesi menestyä (mitä ikinä se sinulle sitten tarkoittaakaan).
 6. Harjoita tätä omistautumistasi kaikessa mitä teet. Tee mitä sinun täytyy tehdä. Jos et tiedä mitä kaikki nuo asiat ovat, etsi käsiisi joku joka tietää ja opi häneltä niin yksityiskohtaisesti kuin mahdollista.
Sarjan seuraavassa artikkelissa pureudun tarkemmin siihen ketkä ja mitkä sinun kilpailijasi itse asiassa ovat. Se ei välttämättä tule vastaamaan odotuksiasi. On kriittistä ymmärtää tämä, sillä voidaksesi ”pelata peliä voittaaksesi” on sinun ymmärrettävä ketkä (ja mitkä) ovat vastapelureitasi…
 

Learn how to build a career as a professional musician.

© 2002-2024 Tom Hess Music Corporation