Miten tulla ammattikitaristiksi & muusikoksi - Osa 3
~ Hanki paikkansapitävä kartta

Tom Hess


Do You Have What The Music

Industry Looks For In You?
What Does The Music Industry Look For In You Assessment
2-Minute Music Industry Quiz
2-Minute Music Industry Quiz
Take It Now

(*Idea ”karttaan”, josta tässä artikkelissani puhun, on adaptoitu Steve Covey’n kirjasta The 7 Habits of Highly Effective People saadun inspiraation pohjalta.)

Kuvittele itsesi matkalla kohti tärkeää päämäärää ventovieraassa kaupungissa ilman paikkansapitävää karttaa. Nyt kuvittele että kaupungissa on samaan aikaan satojatuhansia muita ihmisiä, joista 99.8 % hortoilee ilman tätä paikkansapitävää karttaa. Ohjeiden kysyminen heiltä tuntuisi varmaan aika toivottomalta. Jos tekisit näin, lopputulos olisi että ”sokeat johdattelevat sokeita.” Tilannetta ei helpottaisi sekään, että kyseisen kaupungin kartan lukeminen olisi aivan erilaista kuin mihin olet ehkä tottunut. Tässä vaiheessa vaikuttaisi itsestään selvältä, että sinun tulisi hankkia itsellesi paikkansapitävä kartta kaupungista, mikäli mielit saapua määränpäähäsi.

Silti useimmat ihmiset, jotka haluavat pärjätä ammattilaistasolla musiikkibisneksessä, hortoilevat ympäriinsä ”kaupungissa” ilman tätä karttaa apunaan (ei ihme että useimmat vanhemmat lyövät lyttyyn lastensa unelmat ryhtyä ammattimuusikoiksi). Taitosi, lahjakkuutesi, asenteesi ja päättäväisyytesi eivät juuri auta asiaa, jos sinulla ei ole minkäänlaista karttaa minne haluat päästä. Ilman oikeaa karttaa millään muulla ei ole väliä. Voit entisestään yrittää harjauttaa musiikillisia taitojasi, luoda uusia suhteita alan ihmisten kanssa ja perustaa hyvän bändin mahtavilla biiseillä varustettuna, mutta jos kartta ei täsmää edellä mainituilla asioilla ei ole mitään merkistystä. Voit myös yrittää parantaa positiivista ajatteluasi, uskoasi, päättäväisyyttäsi sekä pitkäjänteisyyttäsi, mutta tällä tavoin saavut väärään paikkaan entistä nopeammin.


Do You Have What The Music

Industry Looks For In You?
What Does The Music Industry Look For In You Assessment
2-Minute Music Industry Quiz
2-Minute Music Industry Quiz
Take It Now

… Jos sinulla on hallussasi oikea ja tarkka kartta niin SITTEN kaikella edellä mainitulla todellakin on väliä. Positiivinen ajattelu sekä fokusoitunut mieli tuettuna päättäväisyydellä voi tässä tapauksessa saada aikaan huomattavia tuloksia, mutta vain jos sinulla on aito ja oikea kartta hallussasi. Kartta pyrkii osoittamaan miten asiat todellisuudessa toimivat. Onneksi musiikkibisneksestä on kirjoitettu monia hyviä kirjoja (lue artikkelin loppuun asti nähdäksesi suosituslistani). Ammatti- ja yliopistot, joissa on tarjolla aiheeseen liittyvää opetusta, voivat olla arvokkaita apuvälineitä. Tällaisista kouluista on yleensä hyvä aloittaa tutustuminen aiheeseen. Huomaa kuitenkin, että pitkällä tähtäimellä nämä tiedonlähteet ovat hyvin rajoittuneita (syistä joista tulen myöhemmissä artikkekeissa kirjoittamaan tarkemmin)ja voivat näin vanhentua hyvinkin nopeasti.

Kun tiedät miten asiat toimivat, alat hahmottamaan tapoja, joilla aiemmat henkilöt ovat menestyneet. Tämä on yleensä hyvä asia, mutta ei tarjoa kaikkia vaihtoehtoisia tapoja, joiden avulla menestyä. Sen lisäksi että olet hankkinut paikkansapitävän kartan, sinun tulee osata tulkita sitä oikein. Ei siis riitä, että ymmärtää miten kaikki toimii. Kartan oikeanlainen tulkinta tarkoittaa, että ymmärrät miksi kaikki on kuten on.

On huomattavasti helpompaa oppia miten asiat toimivat kuin ymmärtää miksi asiat toimivat.
Kuvaillaanpa eroavaisuudet näiden kahden välillä:

Miten = nykyiset prosessit, käytännöt, metodit ja menettelytavat, joita käytetään musiikkialalla (levy-yhtiöt, managerit, tuottajat, kustantajat, promoottorit, muut menestyneet muusikot jne.)

Miksi = syyt, jotka ajavat miten-asioita eteenpäin. Syyt ovat kaikkein tärkeimpiä asioita, joita opiskella (kun olet ensin ymmärtänyt miten-asiat). Syyt antavat suunnan nykyisille menettelytavoille ja systeemeille sekä määräävät miten tavat ja systeemit kehittyvät tulevaisuudessa (ja mihin suuntaan).

Jos tiedät miksi asiat ovat kuten ovat, tiedät myös mikä motivoi levy-yhtiöitä, kustantajia, tuottajia ja managereita tekemään tai jättämään tekemättä jotakin tietyissä tilanteissa, tai mikä motivoi valitsemaan jonkun toisen artistin sinun sijasta. Silloin alat ymmärtämään mitä he TODELLA haluavat muusikoilta kuten sinulta ja minulta (olen antanut joitain olennaisia esimerkkejä tästä artikkeleissa kuten: Kuinka tulla ammattikitaristiksi ja muusikoksi Osat 1 & 2). Se mitä alan henkilöt nykyään hakevat muusikoilta on muuttunut muutaman viime vuoden aikana.

Ei ole kovin viisasta matkustaa ventovieraaseen kaupunkiin huonon kartan kera, tai vielä pahempaa, ilman karttaa. On surullista nähdä hyviä ihmisiä hyvine tarkoituksineen (joilla useilla vieläpä on paljon musiikillisia taitoja) päättömästi etsien tapaa päästä musa-alalle ilman karttaa. En ole vakuuttunut siitä, että ”arvailu” tai ”olettaminen” ovat hyviä keinoja unelmien saavuttamiseen. Tätä tukee tarina, josta kerroin artikkelisarjan Osassa 2. Kyllä, tämä artikkeli on täynnä metaforia ja analogiaa, joka voi tuntua hieman oudolta. Lopputulos on kuitenkin tämä: jos haluat ammattilaiseksi, matkastasi tulee huomattavasti helpompi jos aluksi yrität ymmärtää asioita paikkansapitävin tiedoin ja vasta sitten tartut johdonmukaisiin, fokusoituneisiin ja tehokkaisiin tekoihin (me kaikki tiedämme tämän olevan maalaisjärkeä, mutta se ei aina tarkoita että kaikki silti toimisivat sen mukaan).

Skeptikot voivat nyt aloittaa väittelyn ”paikkansapitävän kartan” olemassaolosta. Jotkut saattavat väittää, ettei ole vain yhtä ja ainutta tapaa myydä paljon levyjä, keikkailla ympäri maailmaa jne. – ja tavallaan he ovatkin oikeassa. Kuten tosielämässäkin, tarkan kaupunki- kartan avulla voit päästä päämäärääsi usean eri reitin kautta. Toisaalta tälläkään ei ole merkitystä, jos esim. etsii kohdetta New Yorkista kartan avulla, joka on tehty 275 vuotta sitten. Kartan tarkkuus, paikansapitävyys sekä taitosi lukea sitä oikein ovat tärkeintä.

Jälkikirjoitus:

Kiitos kaikille, jotka lähettivät sähköpostitse mahtavaa, positiivista palautetta. Muutama henkilö kysyi samanlaisia kysymyksiä, joiden luulen olevan muidenkin tätä lukevien mielessä, joten aion nyt vastata niihin tässä:

Kysymys: ”Mitkä ovat vinkkejäsi tässä artikkelissa?” ja ”Miksi et kerro jotain erityistä, jota voin tehdä jo tänään tullakseni ammattimuusikoksi?”

Joskus ihmiset lukevat artikkeleita etsiessään jotain tiettyä vihjettä, pientä salaisuutta tai oikotietä, joka voidaan ilmaista muutamalla sanalla – jotain, joka toisi heille huikeita tuloksia niin että he itse joutuvat tekemään mahdollisimman vähän sen eteen. Luulen että me kaikki tiedämme, ettei kukaan voi saada aikaan suuria tuloksia vain lukemalla muutaman vihjeen. Tietysti mielestäni on artikkeleita, joissa on hyvin tärkeää tietoa (sekä yleistä että tarkennettua) joka voi olla hyvinkin arvokasta (jos lukija siis päättää omaksua ja käyttää tuota tietoa hyväkseen). Jos en uskoisi siihen, en kirjoittaisi artikkeleita. On kuitenkin mahdollista ettei edes suuri määrä artikkeleita itsessään saa aikaan pysyvää vaikutusta. Artikkelit kuten tämä ovat yksinkertaisesti tiedonlähteitä, joista on hyvä lähteä liikkeelle, eivät sellaisia joista etsiä ratkaisevia ja lopullisia vastauksia kysymyksiin elämässä ja musiikkialalla. Todellinen arvo ja hyöty odottavat tulevaisuudessa. Se mitä päätät tehdä näiden lähtökohtien avulla, tulee määrittelemään lopullisen paino-arvon sille, mitä tulet saavuttamaan. Me kaikki haluamme löytää elämän pienet oikopolut menestykseen. Jos satut etsimään oikopolkua, olisi ehkä hyvä ajatus mennä koe-esiintymään seuraavaan Idolsiin.

On hämmästyttävää nähdä kuinka kaksi eri ihmistä lukiessaan, opiskellessaan ja oppiessaan samaa informaatiota voivat saada aikaan hyvin erilaisia lopputuloksia. Näiden lopputulosten eroavaisuus EI yleensä liity heidän älykkyyteensä tai lahjakkuuteensa. Se mikä saa toisen muusikon menestymään toista paremmin on yleensä ensisijainen ero heidän mentaliteetissaan. Tämä yksinkertainen totuus on tänä päivänä ajankohtaisempi kuin mitä se oli vuonna 1937 Tri Napoleon Hill:n kirjoittaessa kirjansa ”Think and Grow Rich!”

Suosittelemani kirjat musiikkibisneksestä:

The Business of Music Marketing & Promotion; Tad Lathrop & Jim Pettigrew Jr.
All You Need to Know About the Music Business; Donald S. PassmanLearn effective business strategies so you can succeed in the music industry.

  Forward this article to your friends

© 2002-2023 Tom Hess Music Corporation